A kutatók ultrahangkezeléssel elpusztítják a rákos sejteket

Egy nemzetközi kutatócsoport, amelyet Dr. Tali Ilovitsh, a Tel-Avivi Egyetem Orvostudományi Intézetében dolgozó tudós vezet, nem-invazív technológiai platformot hozott létre az emlőrákos sejtekbe történő génszállításhoz.

Ez a módszer egyesíti az ultrahang és a daganatok célzott mikrobuborékait. Az ultrahang aktiválása után a mikrobuborékok felrobbannak és lyukakat hoznak létre a rákos sejtek membránjain, lehetővé téve a gén szállítását. Önmagában a gén nem juthat be a rákos sejtekbe. Ezt az immunrendszert erősítő gént azonban a mikrobuborékokkal együtt injektálták. A rákos sejtek fennmaradó 20%-ában membrán pórusok alakulnak ki, amelyek túlélik a kezdeti robbanást, lehetővé téve a gén belépését a sejtekbe. Ez immunválaszt vált ki, amely elpusztíthatja a rákos sejtet. “A rákos sejtek nagy részét a robbanás megsemmisítette a kutatás során, és a fennmaradó sejtek az immunterápiás gént a membránjaikban kialakított lyukakon keresztül elfogyasztották” – magyarázza Dr. Ilovitsh.

“A gén miatt a sejtek olyan anyagot termeltek, amely kiváltotta az immunrendszert a rákos sejtek megtámadására. Valójában az egerek esetében a testük mindkét oldalán daganatok voltak. Annak ellenére, hogy a kezelést csak az egyik oldalon végeztük el, az immunrendszer a rendszer a másik oldalt is megtámadta. ” Dr. Ilovitsh elmondja, hogy a jövőben meg akarja próbálni ezt a technológiát nem invazív kezelésként alkalmazni az agyi eredetű betegségekre, például agydaganatokra és más neurodegeneratív állapotokra, például Alzheimer- és Parkinson-kórra. “A vér-agy gát nem engedi a gyógyszerek áthatolását, de a mikrobuborékok ideiglenesen kinyithatják a gátat, lehetővé téve a kezelés megérkezését a célterületre invazív műtéti beavatkozás nélkül is.”


hunprobalazs