A leghatékonyabb vitaminok és ásványi anyagok fáradtság ellen

A megfelelő vércukorszint fenntartása a nap során kulcsfontosságú ahhoz, hogy ne érezzük magunkat fáradtnak. Minden, amit eszünk és iszunk, hatással van a vércukorszintre. Az ételekben és italokban lévő cukrok, szénhidrátok és fehérjék azonban különböző módon hasznosulnak a szervezetben, így eltérő módon befolyásolják az energiaszintet is.

[adsense_id=”1″]

Az egyszerű cukrok égnek elsőként és a leggyorsabban. Ők felelősek az energiaszint hirtelen megnövekedéséért, majd drasztikus lecsökkenéséért, amit sokan tapasztalnak nap közben. Ezután a szervezet a szénhidrátok hasznosításába kezd. A bab, a teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek hatékonyan stabilizálják a vércukorszintet az étkezések közötti időben is, a zsírok és a fehérjék pedig hosszabb távon is képesek erre.

Ehhez azonban szükség van vitaminokra és ásványi anyagokra. Hogy az anyagcserét felpörgessük és növeljük az energiaszintet, ezeket a tápanyagokat a mindennapos étkezés szerves részévé kell tenni. Közülük az egyik legfontosabb a biotin, ami naponta kiürül a szervezetből, ezért folyamatos pótlására van szükség. Fő forrásai a sárgarépa, a dió, a mandula és más olajos magvak.

A magnézium és a cink bőségesen megtalálható a spenótban, a lipid-oxidációhoz nélkülözhetetlen kálcium pedig a tejtermékekből nyerhető ki, de tartalmazza a brokkoli és a káposzta is. A Q10-koenzim, a kén, a vas és a réz a kesudió és a káposzta alkotóelemei, a vasnak kitűnő forrása a spenót. Az oxálacetát a metabolizmus szerves kelléke, ha hiányzik a szervezetből, az energiatermelés akár 500%-kal is lecsökkenhet.


hunprobalazs