A leghíresebb görög templomok

A leghíresebb és legelterjedtebb épület típus az ókori Görögországban a templom volt. Az első kőtemplomok Kr. e. 6. században jelentek meg, és a következő században nagyobb számban is elkezdtek megjelenni. Egy görög templom célja az volt, hogy otthont adjon egy kultusz szobornak vagy jelképnek. Az egyház nem kötelezte az embereket arra, hogy összegyűljenek a templomban, hanem a templomok elsősorban műemlékek voltak az istenek számára.

Az egyik leghíresebb görög templom az athéni Parthenón, amely az Akropolisz legtetején található. Ez a templom az egyik legkedveltebb turisztikai látványosság egész Görögországban, és egy látogatás Athénban nem is lehet teljes anélkül, hogy ellátogatnánk a templomhoz. A Parthenón építése Kr. e. 447-ben kezdődött, és ezzel akartak lecserélni egy másik, öregebb templomot amit a perzsák romboltak le Kr. e. 432-ben. A Parthenón célja az volt, hogy otthont adjon a hatalmas Athena Parthenos szobornak amely elefántcsontból, ezüstből és aranyból készült. Héphaisztosz temploma is rendkívül híres, amely az Akropolisztól 500 méterre található, és ez a templom a legjobb állapotban fennmaradt görög templom mind közül.

A templomot Héphaisztosznak ajánlották, a fémmegmunkálás istenének. Héphaisztosz templomát Istinus tervezte, ugyanaz a személy, aki a Parthenón-on is dolgozott. A Paestum egy ősi görög-római város, ahol egyszerre három templom is megtalálható. A legrégibb templom Paestumban Héra temploma, amit Kr. e. 550 körül építettek a görög telepesek. A közelben levő másik templomot szintén Hérának, a házasság és a szülés istenének ajánlották. Ezt egy századdal később építették. A távolabb fekvő Athén templomát Kr. e. 500 körül építették. Ezeken a templomokon kívül nagyon híres még az Apolló Epikuriusz temploma, valamint az Erechtheion templom is.


hunprobalazs