A legjobb idő a növények öntözésére nyáron

Nézzen szét a környéken egy forró nyári napon, és sok különböző megközelítést fog látni a növények öntözésére. Egyesek a munkanap végén veszik elő a tömlőt, mások úgy programozzák be az automatikus locsolókat, hogy hajnalban napi 15 percig működjenek.

Az öntözés időzítése azonban nem csak egészségesebb növényekhez vezet, hanem megtakaríthatja a vízszámláját is, ezért megéri odafigyelni rá. Nagyon sok figyelmet kell szentelni a reggeli öntözésnek és az esti öntözésnek is.  Melyik a kettő közül a legmegfelelőbb idő? A válasz: attól függ. Általában bölcs dolog reggelenként locsolni. Ez lehetővé teszi a lombozat gyors száradását, megtagadva a gombás spórák elterjedését a leveleken. Azonban nem mindenkinek van ideje kint állni az udvaron reggel 6-kor, a kutya sétáltatása és a gyerekek óvodába vitele között. Ha este van ideje a kertészkedésre, akkor mindenképpen vigyázni kell arra, hogy a vizet a gyökérzónába juttassa, ahol a növényeknek leginkább szükségük van rá. Hogyan kell kezelni a hervadt növényeket? Ha látja, hogy a kedvenc hibiszkusza vagy bazsarózsája hervadozik egy forró napon, az riasztó lehet.

A hervadás miatt a növények úgy néznek ki, mintha a halál ajtajában lennének, és bizonyos esetekben ez lehetséges is. A hervadást sok dolog okozhatja, ideértve a kártevőkkel és a betegségekkel kapcsolatos problémákat, sőt akár a túlcsordulást is. Ezenkívül a növények forró napon elhervadhatnak, hogy megbirkózzanak a hőmérséklettel, de az esti lehűlés után újra nyílhatnak. A növényeket alkonyatkor ellenőrizheti, és az öntözés előtt meghatározhatja, hogy a hervadást ideiglenes hőhatás okozta-e. Idővel megismerheti növényeit, és felismeri majd azt, hogy melyik növény milyen módon reagálnak a hőhullámokra, tehát a locsolás is könnyebb lesz ha jobban megismeri a növényeket.


hunprobalazs