A legjobb magán keresőmotorok a biztonságos böngészéshez

A Google olyan sok alkalmazást és szolgáltatást kínál, hogy szinte pótolhatatlanná vált, viszont mindegyik Google szolgáltatás nyomon követi és használja adatait. A Google keresőmotorját ezért kicserélheti egy valóban privát keresőmotorra, és rengeteg alternatíva közül választhat.

Ha valaha is keresett már egy privátabb keresőmotort, akkor valószínűleg a DuckDuckGo-val már találkozott. Ez a keresőmotor népszerű választás, napi mintegy 10 millió keresést végez. Eredményei több mint 400 forrásból származnak, köztük a Wikipedia, a Bing, a Yandex és a Yahoo. A legtöbb keresőmotor használatakor a kulcsszavakat megosztja a meglátogatott webhellyel. Ha bejelentkezik, akkor a webhely automatikusan megkapja az egyéb személyes azonosításra alkalmas információkat is, például az Ön IP-címét, az eszköz modelljét stb. Ez az adatvédelem-orientált keresőmotor nem használ sütiket, elrejti az Ön IP-címét, és nem gyűjt semmilyen személyes adatot sem.

A StartPage egy hollandiai keresőmotor, ami valószínűleg a legjobb alternatíva a Google számára. A Google keresési eredményeit felhasználói adatok naplózása nélkül használja, és semmit sem oszt meg harmadik felekkel. A StartPage fejlett szűrési lehetőségeket kínál, amelyekkel képeket és videókat is kereshet. Chrome és Firefox kiterjesztésként is elérhető. A quant egy franciaországi keresőmotor, aminek magasabb szintű adatvédelmi intézkedései vannak, mint az amerikai versenytársaknak, mivel meg kell felelnie az európai adatvédelmi törvényeknek. Biztos lehet abban, hogy nem rögzíti a felhasználói információkat, és nincs a hirdetésekre felhasználható adat. Ez egy felhasználóbarát motor, amely a keresési eredményeket „Web”, „Hírek” és „Közösségi média” kategóriákba sorolja. Honlapja híreket, trendeket mutató érdekes történeteket is tartalmaz.


hunprobalazs