A legnépszerűbb ukrán ételek

Az ukrán ételek a kelet-európai konyhához tartoznak. Az ukrán borscs, varenyky és salo sokak számára ismerős lehet. Valójában a hagyományos ukrán éttermekben minden igazi ukrán ínyencséget meg lehet kóstolni.

Ha ízléses nemzeti ételeket akar kóstolni klasszikus formában, akkor látogasson el egy igazi ukrán étterembe, ha éppen ott nyaral. Annak ellenére, hogy a cékla és a salo a legnépszerűbb ételek Ukrajnában, sőt, jóval a határain túl is, a hagyományos húsvéti pászka még mindig a legismertebb ukrán étel. Sok ukrán ember van, aki vallásos, tehát mindig pászkával kínálják a vendégeket, tehát elmondhatjuk, hogy minden ukrán háztartásban készítenek pászkát. Az ország minden kicsi és nagy piaca értékesíti a pászkát az ünnepeken. A hagyomány szerint a tészta megmunkálásakor a szakácsnak pozitív gondolatokkal kell rendelkeznie, hogy elérje a legfinomabb eredményt. A Borscs egy forró céklaleves, amely kielégíti mind a húsevőket, mind a vegetáriánusokat. Ez az étel sokféle piros árnyalatú lehet, a használt répa fajtájától függően. Nagyon finom lehet tejföllel vagy klasszikus joghurttal ízesítve, a borscsot általában fokhagymás fánkkal tálalják. Az ukránok ünnepnapokon, hétköznapokon, sőt még halotti toron is fogyasztják ezt a finom levest.

A húsfogyasztók a borscsot húslevesként is megfőzhetik, vegetáriánusok számára pedig zöldségekkel is el lehet készíteni. Mellesleg, az ukránoknak van még egy speciális tavaszi borscsuk, amely kifejezetten csak zöldségekből készül. A varenyky vagy másnéven pirohi előkészítése időigényes. Ez azonban valószínűleg a legegyszerűbb recept a töltelék szempontjából. Ha lehetősége nyílik meglátogatni egy ukrán falut vagy egy fesztivált a városban, akkor minden bizonnyal lehetősége lesz majd kipróbálni a varenyky-t a leghihetetlenebb töltelékekkel – a túrótól és a burgonyapürétől egészen a káposztáig vagy a még egyedibb töltekékekig, mint például az olajbogyó, tök, csalán vagy eper.


hunprobalazs