A lelki bántalmazások

A pszichikailag sérült férfi a legkülönfélébb lelki bántalmazásoknak teszi ki a nőt, melyre általában különféle fenyegetésekkel bírja rá. Az az eset sem ritka, hogy a lelki bántalmazás részeként a férfi „agyondolgoztatja”, egyre több és több pénz megkeresésére kényszeríti a társát. Ennek egy szélsőségesebb formája a prostitúcióra vagy más szabálysértésre, bűncselekményre kényszerítés.

[adsense_id=”1″]

A lelki terror eszköze a partner rendszeres, folyamatos bírálása, sértegetése, gúnyolása, lenézése melynek célja a partner önértékelésének csökkentése, rombolása, hosszú távon pedig lelki megsemmisítése. Az önértékelést rombolja a szeretet megnyilvánulásainak – sokszor teljes – hiánya. A hidegség, szeretettelenség előbb-utóbb (különösen akkor, ha az elszigetelés sikeres volt) oda vezethet, hogy az áldozat úgy érzi: őt nem is lehet szeretni, ezért más oldalán sem találná meg a boldogságot, a problémákért ő a felelős.

A lelki terror és a súlyos megalázás egyik tipikus és súlyos formájának tekinthető a teljesen nyílt vagy alig titkolt külső szexuális kapcsolat folytatása, abban az esetben, ha a partner számára ez fájó és megalázó (hiszen a bántalmazó célja az áldozat megalázása és a szándékos fájdalomokozás).  A megalázás nem szóbeli formái (leköpés, az étel kiöntése) pedig az elkövető házastársának emberi méltóságát sértik, melyet a jog úgy véd, hogy megalkotta a becsületsértés tényállását (melynek szintén van szabálysértési és bűncselekményi alakzata is).


hunprobalazs