A lenmag egészségügyi szempontból

A lenmagról tudni kell, hogy már ősidők óta termelik és használják fel a különböző betegségek kezelésére. Már Hippokratész is megemlítette, hogy a lenmag alkalmas a testi fájdalmak, hurut és hasmenés megfelelő kezelésére. A tojáshoz alakjához hasonló len, lapos, barna szemű magjait rengeteg ember fogyasztja, hiszen a növénynek rengeteg jótékony hatása van.

A lenmag összetételében megtalálható az Omega-3 zsírsav, ezért a szív egészségének állapota megőrizhető a fogyasztása által. A zsírsavról tudni kell, hogy csökkenti a triglicerid szintet, pulzusszámot, a vérnyomást, valamint az érelmeszesedést. A lenmagban nagy mennyiségű fehérje található, és ennek köszönhetően megerősíti a csontokat és fogakat. Mindemellett a koncentráció képességet is nagymértékben javítja. A bélbetegségekkel küzdő embereknek kifejezetten ajánlott a lenmag fogyasztása, hiszen ez a növény rostokban gazdag. A lenmag képes felvenni a harcot a gyulladásos betegségekkel, hiszen összetételében megtalálható a lignan, antioxidáns. A kutatások során kiderült, hogy azoknál a személyeknél, akik rendszeresen lenmagot fogyasztanak kevesebb az esélye a rákos megbetegedés kialakulásának.

Bizonyított tény, hogy a lenmag hatására a ráncok kialakulásának ideje késleltethető. A lenmag fogyasztása a fogyókúrázó személyek számára hasznos lehet, mivel a magok a bélbe jutva megduzzadnak, síkossá válnak, és beindítják az emésztést. Az Omega-3 zsírsavról pedig tudni kell, hogy fontos szerepe van a zsírégetés beindulásában. A lenmag vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezért megerősíti az immunrendszert.  Fogyasztása ajánlott a téli időszakban, mert a magoknak köszönhetően a nátha, vírusok nem döntenek le a lábunkról.


hunprobalazs