A lépésről lépésre tanítási módszer

A Lépésről lépésre nevezetű tanítási módszer különbözik a tradicionális módszertől, ám itt is az a cél, hogy az óvodás és kisiskolás gyerekeknek megfelelő körülmény legyen ahhoz, hogy a világot felfedezzék. A program előtérbe helyezi a gyerekek érdeklődését, tapasztalatait, gondolkodását, ezért az óvónők, tanítók ezeket a tényezőket mindig figyelembe kell vegyék.

A Lépésről lépésre módszer megkönnyíti a gyerekeknek az óvodai életből való átmenetet az iskolai életbe. Az óvodában és az iskolában is jelen vannak a ,,tevékenységi sarkok’’, amelyekben megtalálhatóak a legfontosabb tevékenységek. Az óvodában a következő sarkok vannak jelen: művészeti-, építő-, családi és szerepjáték-, irodalmi sarok, valamint a homok-víz asztal. Az iskolában leginkább a műveltségre fektetik a hangsúlyt, ezért író-, olvasó-, matematika-, művészeti- és természetismereti sarkokat alakítanak ki. Az iskolában a gyerekek számára megfelelő asztalok és székek vannak, egy asztalnál 2-6 tanulónak van lehetősége dolgozni. Abban is hasonlít az óvodai élethez, hogy a reggeli találkozás alkalmával, vagy mesehallgatáskor a gyerekek a szőnyegre ülnek.

A tanulók kevés házi feladatot kapnak az iskolában, amit a délutáni órákban a tanítóval közösen meg is oldanak, mivel ennek a tanítási módszernek az is a célja, hogy a szülő és gyermek között a kapcsolat szoros és kiegyensúlyozott legyen. A pedagógus a tanév elején megállapítja külön-külön mindegyik tanuló tudásszintjét, és egész évben ehhez viszonyítja a fejlődést. Az iskolában nem alkalmaznak osztályozást, a dicséretek által ösztönzik a gyermekeket a tanulásra. A pedagógusok gyakran vonják be a szülőket is a tevékenységekbe, hogy a gyermekek érezhessék a közös munka, siker élményét.


hunprobalazs