A magasság hatással lehet az egészségre

Dr. Eric Truumees, a texasi ortopéd sebész szó szerint kiemelkedik, hiszen 2 méter magas. Annak ellenére, hogy a magasság számos társadalmi és szakmai előnnyel jár, például a magas emberek vonzóbbak és több pénzt keresnek, viszont vannak ennek árnyoldalai is. Truumees szerint egy idő után lassabbá és kevésbé rugalmassá válik a magassága miatt, és ez más egészségügyi problémákhoz is vezethet a jövőben.

Evolúciós szempontból, ára van annak, hogy az emberek magasabbak, mégpedig az, hogy rövidebb lesz az élettartamuk. Az elmélet szerint a gyorsabb növés és a magasság azt jelenti, hogy rövidebb az élettartam, és ezt bebizonyították már patkányokon is. Az embereknél ez a teória viszont nem feltétlenül világos, míg bizonyos géneket kapcsolhatunk az alacsony termethez és a hosszú élettartamhoz, valamint az alacsonyabbak valóban tovább élhetnek, de nehéz megtudni, hogy ezt valóban a termet befolyásolja e, vagy inkább a társadalmi-gazdasági státusz, esetleg a táplálkozás vagy az életstílus.

Ha a rákra gondolunk, vagyis kóros sejtek sokszorozódására, akkor valahol logikus, hogy a magasabb embereknél több a kockázat a rák kialakulására, hiszen több sejt több lehetőség a rák számára hogy terjedni tudjon. Egy kutatás szerint pedig a magasabb emberek gyakrabban lesznek prosztata-, petefészek-, vagy mellrákosak. A növekedési hormon is szerepet játszhat a rák kialakulásában, mivel a vizsgálatok arra utalnak, hogy azok hiánya csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Az alacsonyabb emberek viszont hajlamosabbak a szívbetegségekre, illetve a cukorbetegségre is, hiszen a magasság nagyobb ér erőteljesebb érrendszerrel is jár, de ez a teória sem bizonyított még, hiszen nem lehet tudni, hogy az alacsony embereknél valóban ez okozza e a szívbetegségeket, vagy más tényezők.


hunprobalazs