A magnókazetta rövid története

A magnókazettát mindenki ismeri, bár manapság már nagyon keveseknek van a tulajdonukba, és még kevesebben használják. Ennek ellenére még mindig szűk körben forgalmazzák, főleg a hozzájuk tartozó eszközök miatt.

A magnókazetta egy adathordozó. Mágnesszalag alapú, mely egy speciális kialakított zárt házban fut. Különböző változatai vannak, amik hang-, kép- és adatrögzítésre használhatóak, analóg vagy digitális módon. A termék a Philips találmánya. Tömeges gyártásába a hatvanas évek közepén kezdtek, viszont híressé csak a nyolcvanas években vált. Leginkább a zenehallgatás céljából vásárolták. Rövid időn belül világszerte 900millió példányra nőtt az eladási száma. Visszaesését, csak a kilencvenes években megjelenő cd okozta. Magnókazetta még ma is kapható, viszont használati értéke és a hangminősége miatt, nagyon kevesen választják. Régebben a magnókazettákat előszeretettel alkalmazták a például diktafonoknál, amiket normál nagyságú, illetve mikro kazettával működtették. Ezek mellett az üzenetrögzítőknél is alkalmazták. A digitális korszak előtt, a kazettákat használták a szívműködés és vérnyomás ellenőrzésére. Erre rögzítették az orvosi eszköz által mért adatokat.

A kazettákat már egyre kevesebben hallgatják, inkább csak gyűjtésből vásárolják meg. Ennek oka, nem csak a minőségi zenehallgatás, de az is, hogy a legtöbb cég már nem gyárt magnókat. A legismertebb kazettamárkák közé sorolhatóak a Fuji, Maxell, Memorex, Philips, Sony. A kazettagyártásban a magyar ipar is jeleskedett. Hazánkban a Polimer márka futott be, narancssárga és fekete színű darabjaival. A Polimer mára már felhagyott a gyártással, bár a márka még ma is létezik. A cég csak a kazetta házait gyártotta, a szalagokat pedig külföldről szállította be. A márka a nyolcvanas évek végén adta el a legtöbb kazettáját.


hunprobalazs