A magnólia kéregvegyület segíthet a gyógyszer-rezisztens epilepszia kezelésében

Epilepsziában szenvedő betegekben a normális idegrendszeri aktivitás megszakad, és ez rohamokat okoz. A kutatók az ACS Chemical Neuroscience folyóiratban arról számolnak be, hogy a hagyományos kínai orvosláshoz fordulva új megoldásokat találtak erre a rendellenességre. Az ősi gyógymódokban használt növényi kivonatok tesztelése vezette a csoportot egy magnóliafából származó vegyülethez.

Az epilepszia az egyik leggyakoribb idegrendszeri betegség az egész világon, és az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint mintegy 50 millió ember szenved a rendellenességben. Bár léteznek rá gyógyszerek, ezek nem mindenkinek segítenek. A kutatások azt mutatják, hogy az epilepsziában szenvedő betegek kb. 70% -a képes gyógyszerrel kezelni magát, de mégis sok beteg hatékony kezelés nélkül marad. Még akkor is, ha működnek, a gyógyszerek számos mellékhatást okozhatnak, a szédüléstől egészen a hangulatzavarokig. Peter de Witte és munkatársai olyan új gyógyszerkészleteket kerestek, amelyek még azoknak a betegeknek is segítenek, akik nem reagálnak a hagyományos rohamok elleni gyógyszerekre. Peter de Witte és munkatársai a hagyományos kínai orvoslásban használt növényekre hívták fel a figyelmünket.

A csapat 14 növényt gyűjtött össze, amelyeket a hagyományos kínai orvoslásban  roham elleni gyógyszerekként használtak. Ezután kipróbálták a növények kivonatait kétféle, epilepsziás szerű rohamokkal rendelkező zebrahalban, amelyek egyike reagált a hagyományos rohamok elleni gyógyszerekre, míg a másik nem. Csak a Kínában őshonos Magnolia officinalis kéregéből származó kivonatok csökkentették a rohamokhoz hasonló viselkedést mindkét halfajtában. Az egerekkel végzett tesztek során a kutatók azt találták, hogy a magnóliakéreg leghatékonyabb görcsoldó vegyülete, a magnolol csökkentette a rágcsálók egyébként gyógyszer-rezisztens rohamait.