A meditáció tanulható technika

Mivel az ember nemcsak test, hanem lélek és elme is, ezért a pihenés igényét csak az alvás nem elégíti ki. Tudatos és befelé néző ellazulás is szükséges a teljes feltöltődéshez, erőgyűjtéshez.

A meditáció kiváló módszer a töltekezéshez. Ez egy technika, ami tanulható és elsajátítható, a hozzáállásunktól függően. Eleinte nehéznek tűnhet, pedig tulajdonképpen már mindenki rendelkezik tapasztalattal, hiszen amikor valamire a külvilágot teljesen kizárva figyelünk és koncentrálunk, az is egyfajta meditatív állapot. A valódi meditáció azonban szavakban nem kifejezhető, azt érezni és átélni kell. Nem szabad erőltetni, mindenáron akarni, hogy az a bizonyos érzés jöjjön és megtapasztalhassuk a teljes ellazulást.

Meditáció

Meditáció

A meditáció az egyének különbözősége miatt személyre szabott és egyedi stílus is kialakítható. Vannak fontos tanácsok, amelyek betartása segíthet, de mégis a megérzéseinkre való alapozás a legfontosabb, hiszen előírás szerint nem is olyan könnyű ellazulni. Ha sehogy nem sikerül, ajánlatos a ki- és belégzésre figyelni, amit becsukott szemmel javasolt végezni. Nyitott szemmel is végezhető a meditáció, ha egy rögzített pontra fókuszálunk. Van aki számára a teljes csend szükségeltetik a teljes relaxációhoz, másoknak meg úgy sikerül ha valamilyen lágy zene, morajlás, monoton hang szól. A körülményeket mindenki saját maga alakítja és alakíthatja, erre nincs szabály. Kezdetben könnyebb a reggeli vagy az esti gyakorlása, de ha már eleget gyakoroltunk, nappal akár munka közben vagy zajosabb helyen is végezhetjük.


hunprobalazs