A megfelelő fültisztítás

Sokszor halljuk, hogy a fültisztító pálcika káros lehet a fülre és hogy ennek használatát, mindenképp felejtsük el. De akkor mégis hogyan tisztítsuk? A fülünk tisztítására legtöbbször fülpiszkálót használunk. Tapasztalatok alapján kimondható, hogy ezzel a pálcikával többet ártunk, mint használunk.

Alkalmazásával lassacskán visszatuszkoljuk a fülzsírt, ami egyébként magától távozott volna. Ezek mellett a pucolással a hallójáratunkban lévő csiklószőröket is károsíthatjuk, amik a felesleges fülzsír kihajtására szolgálnak. Megeshet az is, hogy túl gyakran és helytelenül, túl sok fülzsírt távolítunk el, pedig ennek létfontosságú szerepe van a fülünk védelmezésében. Megvédi a hallószervünket a külső szennyeződésektől és fertőzésektől. Ennek kiiktatásával számos kárt tehetünk a hallójáratunkban. A fülünk tisztításához elég a fülkagyló mögötti területet, és a fülkagylót lemosnunk, a hallójárat bemenetéig. Ezután csak törölközővel és annak sarkával töröljük ki.

A fülzsír, egy viaszos anyag, melyet a hallójáratban lévő mirigyek termelnek. Ez a viaszos anyag, bevonja a külsőfül érzékeny bőrfelületét, véd a víztől és egyes anyagoktól. Meggátolja a kórokozók tapadását és szaporodását. A fülzsírban a mirigyváladékon kívül még találhatóak hámsejtek, szőrszálak és szennyeződések. Ezeket nem szükséges eltávolítani, mivel a hallójárat egy öntisztuló mechanizmussal rendelkezik. Ez teszi lehetővég, hogy a fülzsír folyamatosan haladjon a külvilág felé. Megszárad és darabokban kihullik a fülből. A hallójáratban felgyülemlett zsír, legtöbbször az idősebeknél okoz kisebb gondot. Ilyen esetben azt tapasztalhatják, hogy romlik a hallásuk, zúgást és fájdalmat érzékelhetnek. Előfordulhat gyakori füldugulás is, amivel mindenképp egy fül-orr gégészhez kell fordulnunk, ahol néhány perc alatt, kimossák a bedugult fülünket.


hunprobalazs