A megfelelő szövegírás alapvető lépései

A webszövegírás nem csupán egy jó ötletből, és annak leírásából áll. Persze fontos, hogy elegyen egy frappáns és kimagasló ötlet, de annak a bemutatása is épp annyira lényeges. Webszövegírás előtt rendszerezni kell az ötleteket és gondolatokat, valamint ki kell emelni a legfontosabb gondolatot, hogy átláthatóbb legyen a szöveg.

A szövegírás első lépése, hogy fogja meg a cikk lényegét, és tagolja az egészet fejezetekre, mert nincs is rosszabb egy olyan webszövegnél, mai a végtelenségig nyúlik mindenféle fejezetcím, vagy bekezdés nélkül. Számokkal érdemes jelölni a fejezeteket, és így senki nem téveszti szem elől a sorrendet, hiszen az emberek imádják a számos rendszerezést. Ha valamilyen témában van tapasztalata, és olvasóit akarja ismertetni erről a témáról, akkor javasolt egy mini-esettanulmányt írni. Kezd a webszöveged egy frappáns és meghökkentő kérdéssel, ami könnyen felkeltheti az olvasó érdeklődését. Ezután adhat példákat saját életéből, megoszthat tapasztalatokat és érveljen a témáról.

Ha valamilyen hírről szeretne beszámolni, mindenképpen friss hírről írjon, hiszen az emberek már nem kíváncsiak például múltheti eseményekre. Ilyen webes cikkeket írhat az új frizura trendekről, a legújabb okostelefonokról, vagy egy készülőben levő filmről. Az interjúk is egyre elterjedtebbek a weboldalakon, így a kérdés-válasz interjúk hasznosak lehetnek. Keressen egy kutató vagy szakértőt az adott témában, és tegyen fel neki olyan érdekes kérdéseket, amiket ön magánemberként is szívesen olvasgatna. A „Hogyan csináld…” címek is egy szempillantás alatt felkeltik az olvasók érdeklődését, hiszen ők arra kíváncsiak leginkább, hogy hogyan lehet megoldani egy adott problémát, például barkácsolás, villanyszerelés, vagy öltözködés stb. terén.


hunprobalazs