A mentális egészség hatással van a rákra?

A British Journal of Cancer új kutatása azt mutatja, hogy egy személy mentális egészségi problémái a diagnózis utáni rákos megbetegedés kockázatát növelheti. A mentális egészség kulcsfontosságú szerepet játszhat a rák diagnózisát közvetlenül érintő személy kinézetében. Bár az Egyesült Államokban a rákos halálozási arányok az elmúlt 20 évben „folyamatosan csökkentek”, mind az Egyesült Államokban, mind globálisan továbbra is a második vezető ok a halálra.

Világszerte körülbelül hat a haláleset a ráknak tulajdonítható be; az Egyesült Államokban a rák 2016-ban közel 600 000 halálesetet okozott. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a rákkal kapcsolatos halálesetek majdnem egyharmada a módosítható kockázati tényezők vagy viselkedések miatt következik be. Ezek a magatartások magukban foglalják a mozgás hiányát, a dohányzást, az ivást vagy a nem megfelelő gyümölcsök és zöldségek fogyasztását. Az új kutatások azonban még egy kritikus tényezőt adnak hozzá azon dolgok listájához, amelyek befolyásolhatják az ember kilátásait, miután diagnosztizálták náluk a rákot: a mentális egészség. A kutatók, akiket Zachary Klaassen vezényel, aki az Augusta Grúzia Rákkutató Központjának professzora és urológus onkológusa, megvizsgálta, hogy a formális pszichiátriai diagnózis befolyásolja-e a rák túlélési arányát.

Klaassen úgy véli, hogy a pszichológiai stressz, amely gyakran jár a mentális egészségi állapotokkal, befolyásolhatja a szervezet természetes védelmi mechanizmusait. “Úgy gondoljuk, hogy ez azt jelenti, hogy a mentális egészség nagyobb szerepet játszhat a rák kimenetelében, mint korábban gondoltuk. A súlyos depresszió és a stressz befolyásolhatja testünk immunrendszerét, ami hatékonyan gátolja a rák észlelését és leküzdését. Lényeges, hogy szorosan figyeljük ezeket a betegeket, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megkapják a lehető legjobb ellátást” – mondja Zachary Klaasen.


hunprobalazs