A mérsékelt tojásfogyasztás nem jár magasabb szív- és érrendszeri betegségek kockázatával

A tojásfogyasztás és a CVD kockázata közötti kapcsolat az utóbbi évtizedekben a tudományos közösségben heves vita tárgyát képezte. Csak az elmúlt 12 hónapban három közzétett tanulmány ellentmondásos eredményeket mutatott be.

A legújabb tanulmányban a kutatók 173.563 nő és 90.214 férfi egészségügyi adatait elemezték az I és II ápolónők egészségügyi tanulmányában (NHS) és az egészségügyi szakemberek nyomon követési vizsgálatában (HPFS), akik mentesek voltak a CVD-től, és a 2. típusú cukorbetegségtől.  32 éven át tartó ellenőrzés során ismételt diétás méréseket alkalmaztak, hogy részletes képet kapjanak az esetlegesen zavaró életmód-tényezőkről, mint például a magas testtömeg-index és a vörös húsfogyasztás. A kutatók emellett elvégezték a téma legnagyobb metaanalízisét, beleértve 28 prospektív kohorsz-tanulmányt, 1,7 millió résztvevővel.

Az NHS és a HPFS résztvevőinek elemzése nem talált összefüggést a mérsékelt tojásfogyasztás és a CVD kockázata között. A metaanalízis eredményei alátámasztották ezt a megállapítást az USA és az európai populációkban; néhány bizonyíték arra utal, hogy a mérsékelt tojásfogyasztás alacsonyabb CVD-kockázattal járhat az ázsiai populációkban, bár ezt az általános étkezési szokások befolyásolhatják. A tanulmány társszerzője, Shilpa Bhupathiraju, a Harvard Chan Iskola Táplálkozási Tanszékének kutatója és a Brigham és a Női Kórház epidemiológusa elmondta, hogy bár a mérsékelt tojásfogyasztás része lehet az egészséges táplálkozási mintának, ez nem nélkülözhetetlen. “Van egy sor más étel, amelyek beilleszthetők az egészséges reggelibe, például teljes kiőrlésű pirítós, sima joghurt és gyümölcs.” Az új eredmények frissítenek egy 1999-es tanulmányt – a tojás és érrendszeri betegségek első fő elemzését -, amely nem talált kapcsolatot a tojás és a CVD kockázata között.


hunprobalazs