A mesésen szép orchidea szakszerű gondozása

A világon rengeteg orchidea faj létezik, ám adott három fő kategória, mégpedig a hidegházi, a mérsékeltházi és a melegházi orchidea. Ez az egyszerű csoportosítás nagy segítséget nyújthat a kezdőknek a megfelelő faj kiválasztásánál, hiszen számos orchidea-félét nehéz otthoni körülmények között nevelni.

[adsense_id=”1″]

Először is tudni kell, hogy valamennyi orchidea magas páratartalmat igényel a megfelelő növekedéshez. Az orchideáknak 75-85% közötti páratartalomra van szükségük, ám ez az érték Magyarországon jóval alacsonyabb, ezért a hidegházi növények megfelelő páratartalmú környezetének érdekében helyezzük cserepünket egy tálca nedvszívó agyaggolyóra, illetve meleg időben permetezzük a növényeket vízzel.

Ezen csodás virágok vízigénye az adott faj, az évszak és a hőmérséklet együttesének függvénye. Nyáron öntözzük a növényt 2-3 naponta, télen pedig csak 2-3 hetente, illetve évszakra való tekintet nélkül ügyeljünk rá, hogy a talaj majdnem teljesen kiszáradjon, s csak ekkor öntözzünk meg az orchideát ismét jó alaposan, de mindig csak reggel.

Orchidea

Orchidea

Tudni kell, hogy a legtöbb orchideának a virágzáshoz pihennie is kell. A növény szárgumóit a nyugalmi időszak alatt tartsuk szárazon, bár erre pontos, illetve általános tanácsot nem lehet adni, ugyanis a nyugalmi időszak fajról fajra változik. Egyeseknek csupán 1 hét is elég, amíg másoké több hónapig is eltarthat. A növekedés látható jeleire csak óvatosan kezdjük a növényt újra locsolni.

Az orchideáknak is szüksége van némi tápanyag-utánpótlásra, avagy az alacsony tápanyag-tartalmú talaj feljavítására. A növekedési időszak folyamán minden harmadik nap, öntözéskor adjunk az orchideáknak 50%-os erősségűre hígított növénytápot, de ha a levélvégek elkezdenek barnulni, akkor szüntessük meg a tápanyag-utánpótlást.


hunprobalazs