A napelemek karbantartása

Manapság egyre népszerűbb a napenergia alkalmazása, hisz egyre többen ismerik fel az előnyeit. A rengeteg előny mellett mindössze egy kellemetlenséggel kell számolni, ami nem más, mint a karbantartás.

A napelemek karbantartásáról még több információ az itt lévő linken. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a többség nincs tisztában vele, hogy a napelemek, akárcsak más műszaki eszközök és berendezések karbantartást igényelnek. Célszerű erről nem megfeledkezni, ugyanis így nagy mértékben meghosszabbítható a napelem élettartama. A napelemek kapcsán gyakran hallani, hogy olyan hosszútávú, egyszeri befektetések, melyek akár 30-40 évig is kitartanak. Ennek oka, hogy 2-3 év alatt visszanyerhető a befektetett összeg, arról már nem is beszélve, hogy igazán költséghatékonyak. A napelemek úgy lettek kialakítva, hogy hosszú élettartammal rendelkezzenek, azonban ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szükségük bizonyos időközönként karbantartásra. Mivel a napelemek a háztetőre vannak felszerelve, ezért a különféle időjárási viszontagságoknak ki vannak téve, úgy, mint hó, eső, falevél, szél stb.

Különösen abban az esetben, ha a háztető körül nagy fák vannak, akkor nagyon oda kell figyelni a napelemek állapotára a lehulló levelek miatt. Ugyanis a lehulló falevelek elvehetnek a napelem teljesítő képességéből abban az esetben, ha sűrűn beborítják. Nem csak a lehulló falevelek, de akár a fák által nyújtott árnyék is gondot jelenthet. Éppen ezért érdemes a fák ágaiból levágni, hogy a teljesítményt ne befolyásolják negatív irányba. Léteznek ma már úgy nevezett szenzorok, melyek érzékelik, hogy a könnyedén leellenőrzik, hogy a napelem hány százalékban működik megfelelően. Továbbá érdemes egy szakértővel konzultálni és kikérni a véleményét.


hunprobalazs