A perzsa macska leírása

Rengeteg macskafajta létezik, de talán a legismertebb fajta a sok közül a szinte mindenki által ismert és szeretett perzsa. Perzsiából, a mai Iránból származik, de a tenyészése óta eltelt hosszú évszázadok alatt keresztezték más cica fajtákkal is, a brit hosszúszőrűvel és a török angórával is. A perzsa cica hosszú szőréről és lapos, kis kerek fejéről könnyen felismerhető.

[adsense_id=”1″]

A szép perzsa macska nagyon népszerű Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is. Színűk változó, a legkülönfélébb változatokban is tenyésztik őket, vannak cirmos, kék színű és különféle tarka egyedek is. Hosszú szőrük miatt folyamatos gondozásra és ápolásra szorulnak. Ajánlatos néha megfürdetni is őket. Tartásuk elsősorban lakásban ajánlott, nem a szabadba való macska. Félénk természetű, halk, nem nyávogós típus. Egyáltalán nem agresszív, szeret a gazdája ölében pihenni. A perzsa cicákat elsősorban azoknak ajánljuk, akik egy nyugodt macskát szeretnének.

A sziámival ellentétben például kevésbé igényli a vele való foglalkozást, akár hosszabb időre is egyedül lehet hagyni. Hátránya elsősorban a hosszú szőre, ami ha hullik, könnyen nyomot hagy a lakásban, ezért gyakran kell kefélni a szőrét. Mielőtt beszerezzük a perzsa cicát, ne feledjük, hogy a macskák általában hosszabb életűek a kutyáknál, sokszor megérik a 16-20 éves kort is. Mindig etessük macskaeledellel és ne adjunk a cicának tejet, mert ellentétben a közhiedelemmel, nem tesz jót az egészségének.


hunprobalazs