A prérikutyák világa

Nagyon sokan láthattak már állatkertben prérikutyát. Egy nagyon aranyos állatról van szó, amelyik leginkább a mókushoz hasonlítható és több fajtája is van. A prérikutya a rágcsálók, ezen belül pedig a mókusfélék családjába tartozó emlős.

Egy észak-amerikai fajról beszélünk, akik a mormoták és az ürgék közeli rokonai. Nevüket onnan kapták, hogy riadójuk úgy hangzik, mint a kutyaugatás ezért a prémvadászok elnevezték őket prérikutyáknak. A prérikutyák föld alatti városokat építenek, amelyek hatalmas méretűek és ahol szigorú törvények uralkodnak. Társas életük nagyon fejlett és sajátos. Telepeik területe elérheti a több tízezer négyzetkilométert is és az Amerikai Egyesült Államokban, Texasban több milliárd egyed él. A tizenkilencedik században sokukat kiirtották, mivel számtalan lovasbaleset származott abból, hogy a lovak megbotlottak a telepek kijárataiban és eltört a lábuk.

Mára már az Amerikai Egyesült Államokban ellenőrzés alatt vannak a telepek. A területeket illathatárokkal osztják fel kisebb és nagyobb részekre. Minden részben hierarchia uralkodik, amelynek a legtetején a “polgármesterek” állnak, 3-6 nősténnyel és 30-40 kölyökkel. A föld alatt kialakított városaik is részekre vannak osztva, köztük pedig megtalálható az illemhely, az éléstár, a menekülési hely és a vészkijárat. Egymás területeire szigorúan tilos a belépés, és ez alól csak a kölykök képeznek kivételt, akiknek a határátlépés megengedett. Ugyanis vannak olyan esetek, amikor a kölykök játszanak és átmennek egy másik területre, ahol sötétedésig szívesen látják őket. Az idősebb egyedek tisztelik egymást, és ennek jeléül találkozáskor meghajolnak egymás előtt. A fentiekből is láthatjuk, hogy prérikutyák életmódja és viselkedése figyelemre méltó és egyedi az állatvilágban.


hunprobalazs