A rágózás jótékony hatása

A rágózás ma már mindennapos dologgá vált, legyen szó fiatalról vagy idősebbről, mindenkinek ott van a szájában. Azok akik, szinte már függőnek nevezhetőek van egy jó hírünk, mégpedig, hogy számtalan jótékony hatással jár együtt.

Mi most ennek jártunk utána. Az első ilyen pozitívum, hogy rágózásnak köszönhetően javulhat az agyműködés. Ezt az állítást pszichológusok támasztották alá, miszerint a rágózás jótékonyan hathat a memóriára. A memória serkentése összefüggésben állhat az állkapcsok rágózó mozgásával, ugyanis ennek a mozgásformának köszönhetően az agy hippokampusz része stimulálódik. Melynek komoly szerepe van a memória működésében. Továbbá elmondhatjuk még azt is, hogy magának a rágó mozgásnak köszönhetően több vér jut a vérbe, nő a pulzus, és ennek köszönhetően több oxigén jut az agyba a keringés serkentése révén. A rágózásról elmondhatjuk még azt is, hogy csökkenti a stresszt, illetve a feszültséget. Több kutatás is alátámasztja, hogy rágózó diákok éberebbek, illetve jobban odafigyelnek az órákon. A rágózással nem csak a stressz, de az irritáció, frusztráció is. Ugyanis segíti  a relaxációt.

Azok számára is hasznos lehet a rágózás, akik testsúlycsökkentéssel küszködnek. Mivel, ha éppen nassoláson jár az eszünk, vagy édességet kívánjuk, akkor ezt a problémát egy rágóval könnyedén orvosolhatjuk. Amely annak köszönhető, hogy a rágógumi is édes, viszont igen alacsony a kalóriatartalma. Ezen felül még azt is elmondhatjuk a rágózásról, hogy javulhat a szájhigiénia. Ugyanis a rágógumi segítségével elűzhetjük a rossz leheletet, a szájüregi és ínygyulladási problémák is enyhülhetnek. Mivel rágógumizás közben fokozódik a nyál termelődés és ezzel is elősegíthetjük a szájüregi higiéniai helyreállítását.


hunprobalazs