A rákkeltő bútorok kora

Otthonunkat mindannyian igyekszünk csinosítani, kényelmessé tenni. Maguk a bútor divatok is gyakran változnak, elcsábulhatunk egy újabb trendi darab miatt. Természetesen sokba kerülne pár évente lecserélni a bútorzatot, ezért kapunk az alkalmon, hogy olcsón beszerezhetünk, aránylag tartós darabokat.

Mondhatjuk, hogy minden háztartásban van olyan bútor, vagy bútor rész, amely tartalmaz műgyantával kezelt részt.  Ezek közül sokból káros anyagok párolognak. Közöttük a formaldehid, amely rákkeltő. A hagyományos fa alapanyagok helyett, sok lakásban a faipari termékekből összeállított bútorok vannak. Szinte mindenhol megtalálhatók a farostlemezek, a forgácslapok, a furnér és a rétegelt lemezek. Az ezekhez alkalmazott ragasztóként használt műgyanta az ami gyakran tartalmaz formaldehidet.  Van már szabvány a fa lemezek formaldehid tartalmára, ezért érdemes olyan termékeket vásárolni, amelyek az úgynevezett E1 csoportba vannak sorolva. De az is lehetséges megoldás arra, hogy elkerüljük a kockázatot, hogy tömör-fa bútorokat vásárolunk, vagy fém, textil, üveg vagy bőr alapanyagúakat. Persze nagyobb anyagi kiadással járhat, ezért érdemes időtálló darabokat vásárolni. De akár a jó minőségű használt bútor is lehet megoldás.

Érdemes az új bútorokat több hétig szellőztetni mielőtt betesszük a lakásba, és utána is fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk. Annál is inkább fontos a rendszeres alapos szellőztetés, mert nem csak a bútorokból párologhat a káros anyag, hanem átépítés, lakásfelújítás után is terheltebb lehet a levegő, illetve a padló, a mennyezet a hang és hőszigetelő anyagok is tartalmazhatnak formaldehidet. Rákkeltő hatása mellett, irritálja a szemet, a nyálkahártyát, erősíti az asztmás tüneteket. A gyakori szellőztetés mellett tarthatunk bizonyos növényeket is, amelyek megkötik a mérgeket.


hunprobalazs