A reiki mester személye és feladata

Az egyik legelterjedtebb kifejezés a japán kézrátételes gyógymód oktatójára a reiki mester kifejezés. Japánban használatos még a shihan szó is, mely ugyanazt a személyt jelenti. Ezt magyarra leginkább tanárként lehet fordítani. Itt nyugaton elég sokféle jelző tapadt erre a kifejezésre, például sok ember tartja spirituális tanítónak, megvilágosodott mestereknek a reiki mestereket, holott ez nem teljesen van így. Érdemes tehát a szó jelentésének mögé nézni, valóban kit takar a reiki mester, milyen kvalitással kell rendelkeznie és mik a feladatai és hogyan találhatod meg a számodra legmegfelelőbbet, ha a japán kézrátételes gyógymód tanulására adnád a fejed. Mert bizony sokféle önmeghatározással találkozhatsz, ha böngészel az interneten…

[adsense_id=”1″]

Ki is az a reiki mester?

Klasszikus értelemben azt a személyt hívjuk reiki mesternek, aki elvégezte a tanári szintjét a reikinek és mind elméletben és mind gyakorlatban képes e tudás és tapasztalatok összességének átadására – írja a jikidenreiki.hu weboldal.

Azonban, ha jobban belemegyünk, egy olyan embert jelöl, aki kellő gyakorlattal is rendelkezik e japán gyógymódot illetően. Ez nem csak az ismeretek összességét és a tárgyi tudást jelenti, hanem olyan használattal, kezeléssel kapcsolatos ismereteket és tapasztalatokat, melyek hosszú év munkája árán szerezhetőek meg. Ugyanilyen elengedhetetlen a folyamatos törekvés az önfejlezstésre és a folyamatos tanulásra. Ha egy reiki mester úgy gondolja, hogy ő már mindent tud, az sajnos az egó kicsúcsosodásának szomorú példája és annak, hogy megrekedt a spirituális fejlődésben és hiányzik belőle az alázat, ami viszont elengedhetetlen, hogy valaki jól tanítson és egészséges legyen a kapcsolata a hallgatókkal.

A reiki tanár személyisége akkor ideális, ha:

  • Megvan az alázat a gyógyítással és a tanítással kapcsolatban
  • Törekszik ismereteinek és tapasztalatainak folyamatos fejlesztésére
  • Szeret emberekkel, azok problémáival foglalkozni
  • Empatikus jellemmel bír
  • Szeret tanítani, magyarázni, képes türelemmel ugyanazt többféleképpen elmondani
  • Kommunikatív, nyitott személyiség a reiki az ideális reiki mester.
Reiki mester

Reiki mester

A reiki mester / tanító feladatai és kötelezettségei

Tevékenységének egyik rész az oktatás, azaz a tanfolyamok tartása, melyben benne értetik a helyszín leszervezése, a tanítványokkal való kapcsolattartás, maga a képzés megtartása, valamint a hallgatók utógondozása, így például gyakorlási alkalmak biztosítása. Az oktatás során nagyon fontos, hogy a reiki mester figyelje a hallgatók haladását, egyéni igényeit, a felmerülő kérdésekre megfelelő válaszokat és kellő támogatást nyújtson. Nagyon fontos a bizalom, a reiki mint módszer átadásának hogyanja, ugyanis nem mindegy milyen tapasztalatokkal lesz gzdagabb a leendő tanítvány. Ezért ideálisan a tanfolyamok kis csoport létszámmal működnek és ugyanúgy fontos a megfelelő jegyzet biztosítása és a kellő elméleti alapok lerakása a technikák, tapasztalatok átadása mellett.

Azonban a reiki mester nemcsak tanár, hanem gyógyító is. Így feladata az is, hogy kezelésekkkel támogassa a hozzá fordulókat, tanáccsal, empatikus odafigyeléssel támogassa a gyógyulási folyamatot.

E szakma képviselője ideálisan szereti a munkáját, szereti azt átadni, így nyilvános előadásokkal, bemutatókkal, nyílt napokkal demonstrálja a reikit magas szinten űző személye ezt a fantasztikus keleti gyógymódot.


hunprobalazs