A rovarok harapása és a melegebb éghajlat kettős bajt jelent a növények számára

A legújabb modellek azt árulják el nekünk, hogy az éghajlat felmelegedésekor a növényevők és kártevők fokozott kárt okoznak a mezőgazdasági növényekben. Az egyik tanulmány becslése szerint a rovarok miatt elveszített terméshozam 10-25% -kal növekszik minden 1 Celsius-fokos növekedés esetén. A tanulmány szerint két tényező játszik szerepet ebben. Az első az emelkedő hőmérséklet.

A rovarok anyagcseréje felgyorsítja a hőt, és többet esznek. A melegebb hőmérséklet a vendégszeretőbb élőhelyek szélesebb körét is megnyithatják a rovarok számára. Másodszor az is szerepet játszik ebben, ahogy a fertőzött növények reagálnak a hőre. A növényeknek vannak rendszerei a különféle veszélyek kezelésére. Hernyótámadás?  Erre egy külön rendszerük van. Amikor a hernyó harap egy levélből, a növény Jasmonate vagy JA nevű hormont termel. Ez a hormon azt mondja a növénynek, hogy gyorsan hozzon létre védelmi vegyületeket a hernyó eltávolítására. Túl meleg a hőmérséklet? A túlmelegedett növényeknek van egy újabb trükkjük, hogy lehűtsék magukat. Nyilvánvalóan nem tudnak elfutni a fa alatt megbúvó árnyékért, de felemelik leveleiket a forró talajról. Ahogy „izzadnak”, megnyitják a sztómájukat – hasonlóan a bőr pórusaihoz -,hogy a víz elpárologjon, és lehűtse a leveleket.

Sok nyitott kérdést kell még megoldani, de a jelenlegi tanulmány szerint a globális hőmérséklet emelkedésével a növényeknek nem sok mozgástere lehet ha jön a felmelegedés. “Úgy gondoljuk, hogy még nem kell értékelnünk a védelmi válaszokat és a növénytermelés közötti váratlan kompromisszumokat, különösen akkor, ha más típusú környezeti stressz is jelen van” – mondta Howe. “A védelmi válasz több kárt okozhat, mint hasznot, ha a növények magas hőmérsékletnek vagy más terhelésnek vannak kitéve.”


hunprobalazs