A rövidlátás okai és kezelése

A szemünket minden káros hatástól óvni, védeni kell. Ahogyan a mondás is tartja: „Úgy vigyáz rá, mint a szeme fényére.” A szem egy nagyon érzékeny szervünk, amelynek károsodása visszafordíthatatlan következményekkel jár.  Ezért már gyermekkorban nagyon oda kell figyelni arra, hogy a gyermek, hogyan nézi meg a tárgyakat, a játékait és azt, hogyan néz tévét.

A túl közelről való nézés, a hunyorgatás rövidlátásra utal. A problémával azonnal szakorvoshoz kell fordulni, aki segítséget tud nyújtani ez ügyben. Akinél már megállapították, hogy rövidlátó, annál már nem lehet visszafordítani a történteket, de sokat lehet segíteni abban, hogy ne romoljon tovább a látás. A rövidlátás főleg koraszülött, kis súllyal világra jött gyermekeknél fordul elő. Kialakulásának oka lehet még genetikailag meghatározott is. Azoknak a szülőknek ugyanis, akik rövidlátók, nagy a valószínűsége, hogy rövidlátó lesz a gyermekük is. Felnőtt korban is kialakulhat abban az esetben, amikor a szem megerőltetésnek van kitéve. A túlzott számítógépezés vagy a sok olvasás is előidézheti, ami pihentetéssel megelőzhető.

A rossz látás esetén, kortól függetlenül, orvoshoz kell fordulni. A nem tiszta látás ugyanis igen kellemetlen helyzetekbe hozhatja az illető személyt. Iskolásoknál gondot okozhat, ha nem látják tisztán a táblát, a kivetítőt, az egyéb szemléltetőket. Ideiglenes megoldásnak megfelel, hogy az első padba foglal helyet, de ez nem oldja meg a valódi problémát. Felnőtteknél szintén negatív hatást válthat ki a dolog, hisz vezetésnél nem kívánt balesetek is bekövetkezhetnek. Napjainkban az orvostudomány keresi a megfelelő gyógymódot a rövidlátás kezelésére. Javasolnak bizonyos táplálkozási szokásokat, akupunktúrás kezeléseket és természetesen a megfelelő szemüveg vagy kontaktlencse viselését.


hunprobalazs