A rozmaring élettani hatásai

Számos olyan növény van, melyek pozitív hatással vannak az emberi szervezetre. Egyes fűszernövények, mint például a rozmaring gyógynövény is egyben. Ezt a növényt már nagyon régóta ismerik és használják, különféle egészségügyi problémák megelőzése, és azok gyógyítása céljából.

A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszernövény, amelynek a gyógyító hatásait már a ókorban is ismerték és erről több feljegyzés is készült. A rozmaring leginkább a mediterrán konyhában nagyon népszerű. A Földközi-tenger partvidékén egyes helyeken vadon is nagyon sok terem, de hazánkban a mérsékelt klíma miatt csak palántával érdemes ültetni. Már több évszázaddal ezelőtt tudták, hogy kiváló gyógyereje van és az ókorban leginkább a memória, az emlékezet javítására, frissítésére használták, de ajánlották beszédhibák esetén is. A magyar népgyógyászatban és néphagyományban úgy tartották, hogy a rozmaring a szerelem, a hűség jelképe, amellyel a vitalitás is növelhető. A rozmaring kiváló hatással van a kognitív képességekre, javítja a koncentrációt, a memóriát, valamint a hangulatot is, sőt egyes kutatások szerint véd az Alzheimer-kór és ehhez hasonló degeneratív betegségek ellen.

A rozmaring stimulálja a vérkeringést, melynek köszönhetően az oxigén és a tápanyagok jobban eljutnak a sejtekhez, javítva ezzel a működésüket is. A rozmarinból készült olaj sok helyzetben felhasználható. A rozmaringból készült tea szintén hatásos. Olyan időszakokban, amikor fokozott agyműködésre van szükségünk, mint például vizsgaidőszakban vagy ha sokat dolgozunk, akkor naponta akár három csésze rozmaringteát is elfogyaszthatunk. Mindezek mellett a rozmaringnak nyugtató, stresszoldó hatása is van. Hogyha rozmaring illóolajat párologtatunk a szobában, akkor annak szintén nyugtató hatása lesz.


hunprobalazs