A rózsa fajtái és ültetése

A rózsa a szeretet és a szerelem virága, mely az egyik legelegánsabb ajándék a virágok közül. Míg a vörös színű a szenvedély és a romantika jelképe, addig a sárga a barátság és a plátói szerelem szimbóluma. A fehér rózsa jelenti a tisztaságot, hűséget és az ártatlanságot.

A rózsának körülbelül 200 faját tartja számon a tudomány. Magyarországon a vadrózsa, a jajrózsa, és a két védett, a havasalji és a szentendrei rózsa a honos faj. Ezt a különleges növényt már évezredek óta ültetik. Virágai teltek és illatosak. Színeit tekintve, a szivárvány összes színéből választhatunk, a hófehértől kezdve, a piroson és a sárgán át, már fekete színben is kapható. Egyes kutatások szerint, illata segíti a tanulást eredményesebbé tenni, javítja a memóriát. Már a középkorban gyűjtötték, nemesítették és fogyasztották. A rómaiak édességet és gyógyszert készítettek belőle, valamint illóolajként használták.

Ez a különleges növény, szinte minden kertben megtalálható. Ültetésére, mindenképp napos helyet válasszunk. A rózsatöveket, a legjobb ősszel elültetni, lombhullás után. A megvásárolt rózsát néhány órára vízbe kell állítani, így pótolni tudja az elvesztett nedvességet. Egy kiásott gödörbe helyezzük bele, majd ezután tapossuk és bőségesen locsoljuk meg. Tavasszal, mikor már a rügyei duzzadásnak indultak, megkell metszenünk a vesszőket. Ha sok a vessző, ritkítsuk meg, maradjon csak 3-5 ág és ezeket 5-6 rügyre metsszük vissza. A gyenge vesszőket tőből vágjuk ki. Ha valóban szép és élettel teli rózsákat szeretnénk, gondoskodjunk a tápanyagellátásáról, amire legalkalmasabb a trágyázás. Ezt többször és kisebb részletekben jó megismételni, mint egyszerre nagy mennyiséggel. Ne feledkezzünk meg az öntözéséről sem, mert csak úgy lesznek igazán szép darabjaink.


hunprobalazs