A szabaduló szoba játék

A szabaduló szoba a játékkonzolos és számítógépes játékok továbbfejlesztett, valósághű változata. Bár a játékosok nincsenek valódi életveszélyben, mégis fontos, hogy minden résztvevő kihívásnak érezze a pályát, de miközben sikerélményei is legyenek.

[adsense_id=”1″]

Általában logikai, ügyességi vagy matematikai feladatok megoldásával juthatnak közelebb a résztvevők a szabadságukhoz. Egyes szobák a horrorfilmekből merítenek ötleteket, de vannak krimire épülő szobák és tudományos témájúak is. A kijutáshoz szükséges feladatokat többnyire csapatban kell megoldani, így a szabaduló szobák remek csapatépítő programok lehetnek, de felbukkanhatnak a játékban egyéni feladatok is. A feladatok egymást követik, vagy egy előre kidolgozott rendszer alapján folynak, így a feladatok elvégzésének sorrendjére konkrét utasításokat kapnak a résztvevők, vagy a bizonytalan szerencsére vannak utalva, hogy megtalálják a következő feladatot. A cél, hogy a játékos kiszakadjon a mindennapi élet dolgaiból, és elmerüljön a feladatok megoldásában.

A kijutásra általában 60 perc áll rendelkezésre. A résztvevők a feladatmegoldásokra koncentrálva gyakran elveszítik időérzéküket. A szobákból átlagosan a csapatok 60-70% jut ki a megadott időn belül. Magyarországon 2011-ben jelent meg ez a játék, és 2012-ben terjedt el. Mára már csak Budapesten több mint 100 ilyen szabaduló szoba működik. Egyes vélemények szerint ez a fajta játék Magyarországról indult el, és terjedt el a világ számos pontján, ezért mára már hungarikumként emlegetik. Mindenesetre a szabaduló játék Magyarország turizmusát is fellendítette, hisz előszeretettel vesznek részt a játékokban a külföldről hazánkba látogató fiatalok.

Ha valakinek kedve támad kipróbálni ezt a szabadulós játékot, érdemes előtte kicsit körülnézni, hogy a legjobb, legérdekesebb, legizgalmasabb szobák közül válasszon, mivel a szobák elterjedése a játék színvonalának romlását is eredményezte, így megtörténhet, hogy valaki egy gyorsan összedobott, alacsony költségvetésű, lapos, ötlettelen szobában találja magát, ami nem nyújt igazi élményt, így elszalaszthatjuk a szabaduló szobákra legfőképp jellemző flow–élményt.


hunprobalazs