A szag- és ízvesztés a COVID-19 tüneteiként igazolhatók

Nemrégiben beszámoltak olyan empirikus eredményekről, amelyek szorosan összekapcsolják az érzékszervi veszteséget a COVID-19-el, az új koronavírus által okozott légzőszervi betegséggel.

“Tanulmányunk alapján, ha ízvesztést tapasztal, akkor több mint tízszer nagyobb valószínűséggel lehet COVID-19 fertőzése, mint a fertőzés más okainak esetében. A COVID-19 fertőzés leggyakoribb első jele a láz, de a fáradtság is ezek közé tartozik, valamint a szaglás és az ízlelés elvesztése a többi nagyon gyakori kezdeti tünet következtében következik be”- mondta Carol Yan, otolaringológus, valamint az UC San Diego Health sebésze. “Tudjuk, hogy a COVID-19 rendkívül fertőző vírus. Ez a tanulmány alátámasztja annak szükségességét, hogy tisztában kell lenni a szaglás- és ízlelésvesztéssel, és el kell ismerni, hogy ezek is a COVID-19 korai jelei lehetnek.” “Vizsgálataink nemcsak azt mutatták, hogy a szaglás és az ízlelés elvesztése a COVID-19 fertőzésre jellemző, hanem szerencsére azt is megállapítottuk, hogy az emberek többségének az érzékelési helyreállítása általában gyors” – mondta Yan.

“A Covid-19-ben szenvedő betegek közül több mint 70 százalékuk jelentette a szag javulását a felmérés idején, és azok közül, akik nem számoltak be javulásról, sokat csak a közelmúltban diagnosztizáltak.” Az érzékelés visszatérése általában megegyezett a betegség visszatérésének időzítésével. Érdekes, hogy a kutatók azt találták, hogy azok a személyek, akik torokfájást tapasztaltak, gyakrabban negatívnak bizonyultak a COVID-19 teszteken. A vírus átterjedésének kockázatának csökkentése érdekében az UC San Diego Health ma már vizsgálja a szaglást és az ízlelést is a szűréseken, így még gyorsabban megtalálják a koronavírusban szenvedő betegeket.


hunprobalazs