A Szahara növényvilága

A Szahara egy óriási sivatag, amely azt jelenti, hogy vajmi kevés csapadék jut erre a területre, aminek köszönhetően igen szegényes az állat- és növényvilága. Azonban, ha szegényesen is, de mégis élnek itt élőlények, amelyek képesek túlélni a zord körülményeket is.

A Szaharában élő növényeknek természetesen jól kell tűrniük a szárazságot, ezért is van az, hogy itt az úgynevezett xerofita vagy másképp szárazságtűrő növények találhatók meg. Ezek a növények alkalmazkodtak a csökkent vízmennyiséghez. Ilyen növény például az afrikai velvicsia, amely nagyon hosszú gyökerekkel büszkélkedhet, amelyek nagyon mélyre nyúlnak, hogy a lehető legtöbb talajmenti vizet érhessék el. Ezek a növények egyébként képesek így akár több száz vagy több ezer évig is elélni. Ugyancsak kitűnően érzi magát a sivatagban az afrikai peyote kaktusz, amelyet vastag szára segíti abban, hogy hosszú időn keresztül is vissza tudja tartani a vizet. Illetve a tüskékké egyszerűsödött levelei révén jóval kevesebb vizet párologtat el az orvoslásban is kitűnően alkalmazható növény. Rendkívül elterjedt növény a Szaharában a szerelemfűként is ismert tőtippan, amely egy olyan fűféle, amely valóban nagyon gyorsan hódít teret magának.

De persze magasabb növényekkel is találkozhatunk a Szaharában. Például több pálmafának is ez a sivatag az otthona. Itt él például a közönséges datolyapálma és a Dum-pálma is. Míg az előbbi termése nagyon fontos exporttermék, addig a másodikat pedig melasz, édességek és sütemények elkészítésére használják. Persze maga a datolya is fontos élelemforrás a helyiek számára. Ha már az élelmezésnél tartunk, muszáj megemlíteni a kakukkfüvet is, amely szintén honos a Szaharában, és számos étel fűszerezéséhez felhasználják. De persze ilyen téren ugyanilyen fontos az olajfa is, amely a Nílus mentén is megtalálható.

Láthatjuk tehát, hogy bár a Szahara elsőre talán élettelen sivatagnak néz ki, nagyon is teli van élettel. Számos növény bizonyítja, hogy az extrém hőmérsékleti körülmények között is meg lehet maradni, és akár az egész világon használt és szeretett növényeket is meg lehet itt találni.


hunprobalazs