A számítógép története

Napjainkban, amikor a PC, a laptop, a táblagép és az okostelefon már mindennapjaink szerves részét képezik, nehezen tudjuk elképzelni, hogy milyen lehetett az élet ezek nélkül. Pedig a számítástechnika csak nemrég vett olyan intenzív fejlődési ívet, amelynek köszönhetően ma szinte minden ügyet elintézhetünk online.

Már az ókorban is létrehoztak a tudósok olyan találmányokat, amelyekkel a bizonyos műveletek elvégezhetőek voltak. Sokáig azonban csak a négy alapművelet végzésére voltak alkalmasak ezek. A Kempelen Farkas nevéhez fűződő „beszélőgép” bemutatására 1782-ben került sor, ez rövid szavakat tudott kimondani. A programozás elterjedésével megjelentek az első programozható számítógépek, Az úgynevezett differenciálgép, valamint a 19. század második felében az IBM lyukkártyarendező gépe. A mechanikus gépeket 1936-ban váltották fel az elektromechanikus számológépek, az első a ZH1 névre hallgatott, és Kondrad Zuse nevéhez fűződik. A világ első számítógépének az ABC-t tekintjük, mely kizárólag elektronikus egységekből álló digitális alapú számológép volt. A magyar származású Neumann János nevéhez számos alapelv köthető a témával kapcsolatban, és az első generációs számítógépek kapcsán alkotott maradandót.

A második generációs gépek már tranzisztorokat alkalmaztak, melyeknek köszönhetően méretük jelentősen lecsökkent. Megjelentek az olyan magas szintű programozási nyelvek, mint a FORTRAN, majd bevezetésre kerültek az integrált áramkörök. 1964-ben jelent meg a BASIC programnyelv, majd 1971-ben az első személyis számítógép is napvilágot látott. A mikroprocesszorok megjelenésével köthetjük össze a negyedik generációs számítógépek megjelenését. A napjainkban használt számítógépek már az ötödik generációhoz tartoznak, de a fejlődés nem áll meg. Az okosórák és okosszemüvegek világában valóban elhihetjük, hogy a mesterséges intelligencia kifejlesztése sem lehetetlen.


hunprobalazs