A száraz cserepes ajkak hátterében

A száraz, kirepedezett ajkak igen gyakori jelenségnek bizonyulnak, és az mellett, hogy esztétikailag nem mutatnak túl jól még igen fájdalmas is lehet. A száraz ajkakra sokszor azt szoktuk mondani, hogy kifújja a szél, ám nem mindig ez áll a hátterében.

A szájon jelentkező elváltozások a legtöbbször a szervezet általános állapotváltozásainak, szisztémás betegségeinek a kísérői, illetve figyelmeztető jelei is lehetnek. A szájnyálkahártya betegségek által jelentkezett panaszok igen sokfélék lehetnek. Amennyiben olyan tüneteket észlelünk, mint fájdalom, vérzés, rossz szájszag, nyelvégés, szájszárazság, nyelési nehézség, akkor ezek hátterében sokszor fertőzések, vagy hormonális változások, nyálmirigybetegségek, belgyógyászati betegségek, illetve bőr és nemibetegségek állhatnak. Melyek felismerése és kezelése mindig szakorvosi feladat. Az egyik legjellemzőbb tünet a száraz és kirepedezett ajkak. Ennek legfőbb okai a láz, erőteljes testi, munka, sport, perzselő napsugár, verejtékezés, a rendszeresen elégtelen folyadékbevitel, illetve a hideg is kiváltó ok lehet.

Ám hasonló tüneteket válthatnak ki egyes rúzsok, krémek, bizonyos ételek, illetve különféle allergiás reakciók is. Az effajta tüneteket megfelelő napi folyadékpótlással, vagy az allergiás reakció megszüntetésével kezelhetjük, illetve különféle krémek, ajakbalzsamok is segítséget nyújthatnak. Amennyiben azt észleljük, hogy ajkak folyamatosan fájnak, cseresek és duzzadtak, és ezek a tünetek a legtöbbször az alsó ajkon jelentkeznek, akkor ennek hátterében fekélyesedés állhat. A fekély okának kiderítésére orvosi kezelésre lesz szükség. Amennyiben ilyen tüneteket észlelünk, akkor maximum két hét után forduljunk orvoshoz.


hunprobalazs