A szaunázás alapszabályai

A téli fáradékonyságot kitűnően kezelhetjük, ha rászánjuk magunkat a szaunára. Az északi népek hétköznapi szinten űzik ezt az immunerősítő és felfrissítő tevékenységet. Szerencsére nekünk sem kell olyan messzire menni, hogy ennek az egészségügyi előnyeit kihasználjuk. Ne feledjük, már a római birodalomban is fontos helyen szerepelt a szaunázás! Néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy ne vegye igénybe a testünket, hanem valóban feltöltődjünk ettől!

Megelőzésre, immunrendszer-erősítésre kifejezetten ajánlott a rendszeres szaunázás, azonban a náthás, a influenzás szervezetnek nem tesz jót, szívbetegeknek pedig kifejezetten kerülendő. A terhes kismamák a magas hőtől és a fertőzés veszélye miatt ne menjenek szaunába a várandóság időszakában.

Ha egészségügyi problémákkal küzdünk, nyugodtan kérjük ki az orvosunk véleményét a szaunáról.

Tilos alkoholt fogyasztani szaunázás előtt, mert dehidratálja a szervezetünket. Viszont igyunk minél több vizet, hiszen a folyamat közben majd sokat elpárologtat testünk.

Mindig vigyünk magunkkal papucsot, így kisebb a fertőzés veszélye. Szaunázás előtt a tusolás is a baktériumok eltávolítására szolgál, amelyek a melegben igencsak megszaporodhatnak.

Aktuális testi és lelki közérzetünk határozza meg, mennyi ideig tartózkodunk a szaunában. Az eltérő hőfokok másként hatnak a szervezetre. 10-15 perces bent lét ajánlott, de bármikor kijöhetünk, ha nem komfortos számunkra. Vigyünk magunkkal törölközőt, így le tudunk ülni a szaunában, illetve a hőség-érzetet is csökkenthetjük, ha magunkra terítjük.

A különféle pozitív hatást a meleg, páradús levegő és az azt követő zuhanyzás együttesével érhetjük el. Szaunázás után zuhanyozzunk le, majd merítsük meg magunkat az arra kijelölt medencébe. Ne lepődjünk meg, hogy a forróság után hideg vízbe küldenek bennünket a szakemberek.

Érdemes 20 perc szünetet tartani két szaunás bent lét között, és a folyamat végén, amikor elhagyjuk a termet, figyeljünk arra, legalább két pohár vizet megigyunk!


hunprobalazs