A színlátás zavarai az embernél

Igazán érdekes adat lehet az, miszerint az emberek legalább 4%-a összecseréli a színeket valamilyen formában. Magyarországon közel 400.000 embert jegyeztek be ilyen betegséggel, még a világon több, mint 2.000.000 színtévesztő él.

A szem ideghártyájában kétféle érzékelő sejt van, ezek pedig a csap, illetve a pálcika. A színek érzékelésére az ideghártya receptorai közül a csapok képesek, melyek az érzékelt fény teljes tartományát képesek lefedni. A szemben található receptoroknak három fő típusát különböztethetjük meg. Ezek pedig a következők: vörös, zöld, illetve az ibolya-kék. Amennyiben ezekből a receptorokból bármelyik hiányzik, akkor azt színvakságnak nevezzük. Viszont, ha ezeknek a receptoroknak a mennyisége csökken vagy nem működik megfelelően, akkor színtévesztőkről beszélhetünk. A színlátás zavarai lehetnek öröklöttek, illetve szerzettek. Amennyiben az örökletes betegséget vesszük alapul, akkor a férfiak akár 20%-ban nagyobb arányban is érintettek lehetnek. A színtévesztés, mint betegség egyes népcsoportoknál nagyobb aranyban lép fel. Így a kaukázusi férfiak kaukázusi férfiak kb.8, míg a nők 0,4 -0,5 %-a színtévesztő.

Ez tulajdonképpen azért is lehet érdekes, hiszen a színtévesztő kisfiúk az anyuktól örökölhetik meg kóros gént tartalmazó X kromoszómát. Azok, akik nem örökletes úton szerezték ezt a betegséget, azok valamilyen úton szerezték. Melynek legtöbb esetben a hátterében valamilyen színérzékelési zavarok állhatnak, mint pl. ideghártya-betegségek, zöld hályog vagy szürke hályog. Azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek nincs jellegzetes tünetük. Általában csak a véletlen folytán fedezik fel a betegséget, illetve különféle alkalmassági és szűrővizsgálatok során derülhet rá fény.


hunprobalazs