A szobapáfrányok gondozása

Ha valami egyedi, de mégis vidám stílust szeretne otthonában, próbálja ki az erdő zöld színeit, amelyek kellemes hangulatot árasztanak. A lakás szépítés egyik legfontosabb alapszabálya, hogy ne keverjünk túl sok színt, elég mindössze két színt kombinálni egymással, akár egy világos pasztellszínt, egy sötétebbel.

Az esztétikus és kevés gondozást igénylő páfrányt, szinte minden otthonban megtaláljuk, ahol a kellemes zöld színével oda varázsolja az erdő hangulatát. A dús levelű és mutatós növény, a lakás bármelyik helységében igen jól mutat. Ha hiányzik a szobanövényei közül a páfrány, nyugodtan szerezze be, mert kellemesé és hangulatossá varázsolja azt a helységet, ahol van, és nem igényli, hogy egésznap vele foglalkozzanak.

A legismertebb szobapáfrány a Nephrolepis exaltata. Változatos levélalakzattal rendelkeznek ezek a gyönyörű dísznövények. Leveleik kard alakúak, melyek szélesebbek vagy egész keskenyek. Van olyan páfránylevél, amelyik fodros szélű, ezek is különösen szépek tudnak lenni. A szobanövény elérheti a 2 m.-t is, ezért ajánlott függőkosárba vagy virágoszlopra tenni. A páfrány nagyon kedveli a párás, enyhén meleg éghajlatot. Télen célszerű rendszeresen permetezni a levelét. Helyezze a cserepét egy kavicsos tálcára. Évente ültesse át, és ha nagyon dús a növény, akkor érdemes a töveket szétszedni, és külön ültetni. A hideg évszak elmúltával, tápoldatos vízzel locsolja meg, hetente egyszer. Mivel erdei aljnövény, jól viseli a félárnyékos helyet, szépen fejlődik itt, és nem kedvez neki a perzselő napfény, ami az elpusztulását is okozhatja.

Tavasztól- őszig, öntözze rendszeresen, úgy, hogy ne álljon alatta a sok víz. Ha azt szeretné, hogy a csodálatos szobapáfrány sokáig díszítse otthonát, télen mérsékelje a locsolást. A gondozott szobanövények nem csak díszítik otthonunkat, hanem gyönyörködtetnek, és boldoggá tesznek bennünket.


hunprobalazs