A szülők és a legnagyobb kommunikációs hibák

Lehet, hogy szülőként úgy érzed, hogy jól kommunikálsz a gyerekkel és ez lehet, hogy pont így is van, de ha gyakran veszekedtek, ha érzed, hogy valami nincs rendbe, akkor először is nézz magadba és csak aztán hibáztasd a gyereket. Most eláruljuk, hogy melyek azok a kommunikációs hibák, melyet a legtöbben elkövetnek a gyerekkel szemben.

[adsense_id=”1″]

Nem kell túlzásba vinni a magyarázkodást. Főleg, amikor fontos dologról van szó, a szülők hajlamosak arra, hogy valamit újra és újra elismételjenek, holott minél tovább ragozol valamit, a gyerek annál inkább elveszíti az érdeklődését, azaz egyre kevésbé fog figyelni. A szakemberek véleménye szerint, ha valami fontosat akarsz megértetni a gyerekkel, akkor a legjobb, ha mélyen a szemébe nézve, egyszer, tömör mondatokkal közlöd az információt, és aztán megkérdezed, hogy mindent megértette-e.

Kommunikációs hiba

Kommunikációs hiba

A másik gyakori hiba, hogy a felnőttek szinte mindig megértést várnak a gyerektől a problémáik iránt. Amikor egész nap dolgozol, kimerülten érsz haza, vagy fáj a fejed, és már sokadszorra kéred a kicsiket, hogy csendesebben játszanak, könnyed elszakadhat a cérna. A gyerekek pedig nem azét nem figyelmesek, mert rosszak, hanem azért, mert egyszerűen csak gyerekek. Veszekedés helyett inkább pontosan mondd el, mi a problémád, és hogy mit vársz tőlük.

A bűntudatkeltés szintén nem szerencsés. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy egy gyerek nem feltétlenül érti meg azt, hogy ha reggel fél órát vacakol a zokni felhúzásával, akkor emiatt anya elkésik a munkahelyéről, és az bizony komoly következményekkel járhat. Utólag, pontosan ezért, nem szabad szembesíteni őket, vagy bűntudatot kelteni bennük. Ami sokkal hasznosabb, ha már előre próbálod megértetni velük, hogy mit és miért vársz el, miért fontos az, hogy valamint így vagy úgy csináljanak vagy ne tegyenek.


hunprobalazs