A tanulmány azt mutatja, hogy a gyémántok nem tartanak örökké

A gyémántokat, ezeket az értékes, szikrázó ékszereket, a Föld legnehezebb anyagainak nevezik. Ezek nagynyomású szénformák, és a talajban találhatók. Míg a gyémántokat általában keménynek és stabilnak tartják, addig az afrikai lemez alatt mintegy 100 mérföld távolságban a szén alacsonyabb szintre kerül, ahol a gyémánt instabillá válik.

A mintavétel során a kutatók megállapították, hogy a szén-dioxid-fluxusok (áramlások) és a földrengések száma a legmagasabb, ha a szakadék az ősi, vastag krónikus lemez szélét keresztezi, amely több mint 60 km-rrel vastagabb, mint a szomszédos terület. Az olvadt kőzet (magma) a fölösleges szént a felület felé viszi, és a földrengések olyan repedéseket nyitnak meg, amelyek lehetővé teszik a szén széndioxid formájában a levegőbe jutást. “Úgy gondoljuk, hogy az ebből adódó hibák és repedések vezetékként működnek a kéregben, amely a fluxusokat koncentrálja”- mondták a kutatók. A kutatók által végzett modellezés azt is sugallja, hogy a vizsgált régió alatti köpeny dúsulhat szénnel a kratonikus litoszféra helyi eróziója miatt, amely akár gyémántokat is tartalmazhat.

A kraton a kontinentális litoszféra régi és stabil része, amely a Föld két legfelső rétegéből, a kéregből és a legfelső köpenyből áll. “Az erodált anyag megolvadhat, amikor a vékonyabb litoszféra felé mozog, és ez egy további tényező amely növeli a szén-dioxid-áramot a szakadék-völgy határán “- mondta Oliva. Hozzátette: “A projektben való részvétel rendkívül jövedelmező volt számomra. Mi, mind szeizmológusok, geodinamikusok, szerkezeti geológusok és geocémikusok együttesen megértettük, hogy a szakadékok miként segítik a mély Földön megszekréált CO2 mobilizálását. Ez az újonnan felszabadult CO2 végső soron befolyásolja a Föld éghajlat a geológiai idő alatt, ideiglenesen hozzájárulva a globális felmelegedéshez.”