A társadalmi eltávolodás a betegségek megelőzésében

A testünkben és a testünkön élő mikroorganizmusok kulcsfontosságú szerepet játszanak mind egészségünk fenntartásában, mind a betegség kialakulásában. Az UTSA kutatói most bizonyítékokat fedeztek fel a fizikai távolság fenntartásának fontosságáról, hogy minimalizáljuk a mikrobák elterjedését az egyének között.

A tudósok megfigyelték a majmokat a vadonban, hogy megértsék, hogy a genetika, az étrend, a társadalmi csoportosulás és a távolság milyen szerepet játszik a közösségi hálózatban, amikor az állat belében található mikrobákról van szó. “A majmok közötti szociális mikrobiális átvitel segíthet nekünk a betegségek terjedéséről többet megtudni. Ez párhuzamot mutat a jelenlegi helyzetünkkel, amikor megpróbáljuk megérteni, hogy a COVID 19 világjárvány és a jövőbeni járványkitörések során a társadalmi eltávolodás hogyan befolyásolhatja a betegség terjedését” – mondta Wikberg Eva az UTSA Antropológiai Tanszékének adjunktusa, aki az ökológia, a viselkedés és a genetika kölcsönhatásait vizsgálja a főemlősökben.

A bél mikrobiomája az összes emésztőrendszerben élő mikroorganizmust jelenti, kezdve a gyomorral és a vastagbéllel. Az elmúlt évtizedben a mikrobióm több tudományos kutatás központjába került, mivel úgy gondolják, hogy egy egészségtelen bélmikrobióma elhízáshoz, károsodott immunrendszerhez, gyengült parazitarezisztenciához és akár viselkedésbeli változásokhoz is vezethet. A mikrobiomák kutatása azonban nehéz az egyének közötti mikrobiális összetétel változása miatt. Az egyik régóta felmerülő kérdés az, hogy ezt a variációt étrend vagy a társadalmi környezet vezérli-e. Ez a kutatás különösen nehéz volt a vadon élő populációkban, mivel hiányoztak a mikrobiomát formáló számtalan tényező elkülönítéséhez szükséges részletes adatok.


hunprobalazs