A téligumi használat itthon, tartsd be a szabályokat!

Az időjósok szerint hamarosan jön a hó, ami rendjén is van, hiszen itt a tél. Aki nem cserélte le az autóján a nyári gumikat, az most könnyen baleset okozója lehet. Hazánkban még mindig nem kötelező a téligumi használata, a gumiabroncs-szövetség nem tudta elérni, holott többször is tárgyalt a kormánnyal. Mindenkinek tehát a saját felelőssége, hogy cseréli vagy sem a gumit az autón.

[adsense_id=”1″]

Sokan már csak akkor cserélik le a nyári gumikat télire, ha leesik az első hó, holott már jóval előtte ajánlott lenne a csere. Amikor 7 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor jön el a téligumi ideje. A téli gumiabroncs ennél hidegebb időben biztosabb tapadást és irányíthatóságot biztosít a csúszós és fagyos útfelületen, avagy nem csak a hóban! Sok autós mégis egyáltalán nem használ téligumit.

Téli gumi

Téli gumi

A gumiabroncs nem egy gyorsan romló termék, épp ellenkezőleg egy tartós fogyasztási eszköz. Szakszerű tárolás esetén a nem használt abroncs 5 évig mindenképpen újnak tekinthető, azaz bátran felszerelhető a gépjárműre. Hogy mennyi idős is a gumi, azt az oldalán megtalálja. A DOT szám a gumiabroncsok oldalfalán található jelölés, ami a gumi gyártási idejét megmutatja. A DOT szám utolsó 4 karakterét kell nézni. Az utolsó 4 számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet mutatja.

Az idő előtti abroncskopás érdekében kifejezetten fontos szerepet játszik a kerekek megfelelő kiegyensúlyozása is. A kerékcserék alkalmával a szervizek centrírozással előzik meg a kiegyensúlyozatlanságból fakadó problémákat, ezt ma már bárhol kérheti, és kérje is biztonsága érdekében, hiszen a kiegyensúlyozatlanság következtében hamarabb tönkremehetnek a gépkocsi futómű-alkatrészei is. A téligumi használat tehát nem kötelező, de nagyon is ajánlott saját maga és mások biztonsága érdekében!


hunprobalazs