A teltségérzet okai

A teltségérzetet általában különböző ételekre fogjuk, például a babra, a tejtermékekre, a sós rágcsálnivalókra, vagy éppen a hagymára, viszont igazság szerint a teltségérzetet nem minden esetben az ételek okozzák. A szívószálon keresztüli ivás, a szénsavas vizek, egyes gyógyszerek, valamint a folyamatos ülés is gyakran okozhat teltségérzetet és puffadást.

A szívószálon keresztüli ivás azért jelenthet veszélyt, mivel amikor vizet vagy üdítőt szívunk fel a szálon keresztül, akkor extra levegő is kerül a szervezetünkbe, vagyis nemcsak az üdítőt szívjuk fel, hanem azt a levegőt is, ami a szívószál tetejében ragadt. A szívószálon keresztüli ivás tehát komoly teltségérzetet okozhat, ezért az orvosok javasolják is ennek az elkerülését. Bármilyen szénsavas ital, legyen az szódavíz, sör, üdítő a buborékokat egyenesen a belekbe juttatja, ami pedig extra levegőt jelent a belekben. Legyen óvatos azokkal az üdítőkkel is, amelyek mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, mert például az aszpartám is puffadást és teltségérzetet okozhat.

Néhány gyógyszer is gyakran okoz puffadást, és ha olyan gyógyszereket szed, amik beindítják a puffadást, akkor akár úgy is érezheti magát, akár egy léggömb. Az ösztrogén például nemcsak puffadást de székrekedést is okoz, valamint a narkotikumok sem tesznek jót a gyomornak és a bélrendszernek. Egyes esetekben akár az antibiotikumok is okolhatóak a puffadásért. Mindannyian tudjuk, hogy az ülő életmód több problémát is okozhat, ezek közül az egyik legkellemetlenebb a teltségérzet. Amikor okáig egy helyben ülünk egy széken vagy egy kanapén, akkor szerveztünk lelassul, ezért érdemes néha járni egyet vagy elvégezni néhány gyakorlatot annak érdekében, hogy kizárjuk az esetleges puffadást és egyéb problémákat.


hunprobalazs