A tengeri baktériumok új fegyvert kínálnak a melanoma ellen

Egy nemrégiben megjelent tanulmány kimutatja, hogy a tengeri baktériumok teljesen új módon segíthetnek a melanoma elleni küzdelemben. A szerzők remélik, hogy megállapításuk végül hatékonyabb kezeléshez vezethet. A bőrrák sajnos messze az egyik leggyakoribb ráktípus. A melanoma a bőrrákos esetek 1% -át teszi ki.

A melanoma a bőrrákos halálesetek többségét okozza, elsősorban azért, mert ha tovább terjed, akkor a kezelési lehetőségek korlátozottak. Becslések szerint az orvosok idén 96.480 új melanoma esetet diagnosztizáltak az Egyesült Államokban. A melanoma leggyakrabban idősebb felnőtteknél fordul elő, de a fiatalabbak esetében is ez az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés. Az elmúlt 50 évben a melanoma aránya aggasztóan gyors ütemben emelkedett. A laboratóriumban a tengeri baktérium, amit vizsgáltak, szelektíven elpusztította a melanoma sejteket sejthalál kiváltásával. Ezt úgy érte el, hogy a dermcidin nevű rákvédő fehérjét célozta meg. Ez a tanulmány volt az első, amely azonosított egy kis molekulát, amely közvetlenül támadhatja meg a malignus sejteket.

Természetesen a kémcsőben olyan kémiai anyag megtalálása, amely a kémcsőben szabadon úszó rákos sejtek ellen hat, messze van attól, hogy olyan gyógyszert hozzon létre, amely sikeresen legyőzheti a rákot egy élő emberben. Ahogy a szerzők írják: “A tengeri baktérium kemoterápiás szerként történő transzlációja komplex. Szükség van jelentős gyógyászati ​​kémiai erőfeszítésekre, hogy nagyszámú származékot hozzanak létre, hogy javítsák a gyógyító “tulajdonságait.” A kutatók közelmúltbeli munkája közelebb hozza őket egy használható gyógyszer tervezéséhez. Konkrétan sikerült azonosítaniuk a tengeri baktérium azon részeit, amelyek a rákellenes aktivitásával rendelkeznek.


hunprobalazs