A tengerszint emelkedése átalakíthatja az Egyesült Államokat

Amikor Hurrikán Harvey 2017-ben becsapódott a texasi partvidékre, rengeteg ember kényszerült elhagyni lakóhelyüket és megpróbálták újjáépíteni az életét a katasztrófa után. Az évtizedek alatt ugyanez történhet sokkal nagyobb mértékben az emelkedő tengerszint miatt – mondja egy új tanulmány, amelyet az USC Számítástechnika-asszisztens professzora, Bistra Dilkina vezet.

Csak az Egyesült Államokban 13 millió embert kényszeríthetnek áttelepülésre a tenger szintjének emelkedése miatt 2100-ra. Ennek eredményeként az ország egész területén a városok a nagy népességgel küzdhetnek majd. A hatások magukban foglalhatják a munkahelyi verseny fokozódását, a megnövekedett lakásárakat és az infrastruktúra-hálózatokra gyakorolt ​​nagyobb nyomást. “A tengerszint emelkedése az Egyesült Államok minden megyéjére kiterjed, beleértve a szárazföldi területeket is” – mondta Dilkina, a tanulmány szerzője, a WiSE Gabilan informatikai asszisztens professzora az USC-nél és az USC Társadalmi AI Központjának társult igazgatója.

“Reméljük, hogy ez a kutatás  segít a várostervezőket és a helyi döntéshozókat felkészíteni a tengerszint emelkedésével járó problémákra. Eredményeink azt mutatják, hogy mindenkinek törődnie kell a tengerszint emelkedésével, függetlenül attól, hogy a tengerparton élnek, vagy sem.” A kutatócsoport szerint a legnépszerűbb áttelepítési lehetőségek olyan tengerpart nélküli városok, mint Atlanta, Houston, Dallas, Denver és Las Vegas. A modell előrejelzése szerint a közép-nyugati külvárosi és vidéki térségek aránytalanul nagy mértékű beáramlást fognak tapasztalni a kisebb helyi lakossághoz képest. A tengerszint emelkedését elsősorban a globális felmelegedéssel kapcsolatos két tényező okozza: az olvadó jéglemezek és a gleccserekhez hozzáadott víz és a tengervíz melegedésekor.


hunprobalazs