A tiramisu eredete

A tiramisu az egyik legközkedveltebb desszert világszerte. Népszerűségét nemcsak mennyei ízének köszönheti, hanem annak is, hogy viszonylag könnyen elkészíthető, így azoknak sem okoz komoly kihívást, akik esetleg kevésbé jártasak a konyhában.

Ez az édesség, ahogyan már a neve is sugallja, egy olasz különlegességként él a köztudatban, eredetéről azonban számos legenda kering, így igazán nehéz lenne eldönteni, hogy mi is az igazság. Létezik egy olyan elmélet, mely szerint a tiramisu az angol trife olasz változata, azonban ezt a lehetőséget az olaszok többsége minden bizonnyal cáfolná. Szerintük ez a desszert megkérdőjelezhetetlenül olasz származású, azt viszont már tényleg senki sem tudja pontosan, hogy a sok legenda közül melyik áll a legközelebb a valósághoz.

Már az elnevezés jelentése is vitatható, a legtöbbek szerint a tira mi su azt jelenti, hogy „dobj fel” vagy „húzz fel”, azonban akadnak olyanos is, akik úgy vélik, hogy némi erotikus utalás is kiérezhető ebből a szóból, mivel az édességre oly jellemző kávé és kakaó kettőse enyhe afrodiziákumnak minősül. Hogy mikor készítették el az első tiramisu-t, arról számos elképzelés van. Vannak, akik azt állítják, még a XVII. században született meg az első tiramisu Siennában, amellyel Cosimo di Medici toszkán hercegnek próbáltak a kedvében járni, aki egyébként igencsak sovány és válogatós volt. Mások szerint az első olasz miniszterelnököt, Camillo Cavour-t lepték meg ezzel az édességgel a XIX. században.

A legvalószínűbb azonban mégiscsak az, hogy ennél jóval később, valamikor 1969 tájékán készült az első tiramisu egy treviso-i étteremben, viszont ezt a nevet csak másfél évtized után kapta, a nyolcvanas évek elején megjelent Vin Veneto című receptes könyvben jegyezték le ily módon a kávés édességekről szóló fejezetben. Az eredeti tiramisu elkészítéséhez egyébként mindössze a következő hozzávalókra van szükség: piskóta, cukor, tojás, mascarpone, rum vagy amaretto likőr, kakaópor és kávé.


hunprobalazs