A török konyha legismertebb ételei

A török konyha az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb Európában, ami nem is csoda, hiszen sokoldalú, és szemet gyönyörködtető ételekkel rendelkezik, amelyek rendkívül finomak is. Keverednek a hagyományos elkészítési módok a modern újításokkal és az ebből kapott ötvözet egy igazán sajátságos kultúrát alakított ki.

A leghíresebb török ételek húsból készültek, a Kebab fokhagymával, paradicsommal, hagymával, és zöldpaprikával ízesített bárányhús, amelyet kockára vágnak, majd ezt nyársra fűzik és grillezve tálalják. Az Igara egy török vegyestál, amely bárány kolettből, májból, vesevelőből, valamint borjú- és szarvasmarha húskockából áll, amelyet szintén grilleznek. Egy másik török ínyencség a rétegezett hússzeletek függőleges nyárson való lassú pirulása, amely garantáltan friss és ínycsiklandozó étel. A török konyha zöldségből készült ételekkel is rendelkezik. A legtöbbször olívaolajban sütött zöldségek mellé fokhagymamártást vagy paradicsomszószt tálalnak. Egyik alapélelmiszerük a padlizsán, melyet megtöltenek darált hússal, paradicsommal, és hagymával.

Törökország a tenger gyümölcseiről is híres, hiszen a garnélarákból, makrélából, valamint tintahalkarikákból készült nyársakat pikáns csemegévé varázsolják különböző zöldségekkel feldobva. Édességeik közül a leghíresebbek a gyümölcszselék, valamint a a cukrozott gyümölcsök, és persze a Baklava, amelynek 12 variációja ismert, és olyan neveket adtak ezeknek, mint a Szultán, Szeráj, Asszonyajkak stb. A Baklavák papírtésztából készülnek, ezt megkenik vajjal, majd darált pisztáciával meghintik dióval, mogyoróval és tejszínhabbal ízesítik, és krémekkel töltik fel. Ez az ínycsiklandozó édesség Európa legfinomabb és leghíresebb édességei közé tartozik.


hunprobalazs