A tükör érdekes története

Számos olyan eszköz található az otthonunkban, melyeket nap mint nap használunk, mint például a tükör. Na de honnan is indul a tükör története, és kinek köszönhetjük az első tükrök megjelenését?

A tükör egy olyan tárgy, amely bizony mindenki számára szükséges és nehéz elképzelni, milyen lenne az élet anélkül, hogy nap mint nap ne tudnánk szembe nézni magunkkal. Mielőtt feltalálták volna az első tükröket, az ember csupán egy álló vízfelületen láthatta viszont arcát. A Keleti vidékeken már az ókorban megjelentek az  első tükrök, melyeket rézből, ezüstből majd később bronzból készítettek. Ezek tulajdonképpen fényesre csiszolt lemezek voltak és különleges luxuscikknek számítottak. Kezdetben az emberek egy misztikus, rejtélyes tárgynak tartották, amely csak az elöljárók és gazdagok birtokában volt. Számos olyan ékszert is készítettek, melyekhez apró tükördarabokat használtak fel díszítésként. Az volt a baj ezekkel a fényesre csiszolt lemezekkel, hogy csak újkorukban és csak rövid ideig mutattak tiszta képet. Amikor a levegővel érintkezett a tárgy, akkor oxidálódott és fokozatosan homályosabb lett.

Ezt a hibát természetesen meg kellett oldani, azonban csak a középkorban sikerült, amikor az üvegkészítés is jelentős fejlődésnek indult. Ekkor a fémfelületre egy sima üveglapot szorítottak, megakadályozva ezzel a tükörnek a levegővel való érintkezését, ezért nem lett többé homályos. Ezt a felfedezést követte a 13. században, Murano szigetén elsőként megjelent, ma is használt üvegtükör. Az üveglapra egy nagyon vékony ólönlemezt illesztettek, erre pedig higanyt öntöttek. A Muranoi tükör gyorsan világhírűvé vált, azonban kevesen engedhették meg maguknak, hogy megvásárolják, mivel az ára az aranyéval szinte egyenértékű volt. Ma már több technikával is készítenek tükröket és többfajta is létezik.


hunprobalazs