A tűzjelző rendszerek nagyon hasznosak

Magyarországon az állam szabja meg, hogy mely épületekben kötelező a tűzjelző rendszerek használata. Tehát a tűzvédelem szabályozása központi előírások alapján történik. Vannak olyan hazai beruházók, akiknek szintén megszabják, általában a külföldi tulajdonosok, hogy tűzjelző rendszereket építsenek ki. Ezek a hazai beruházók általában nem örülnek annak, hogy kötelező a számukra tűzjelző rendszereket beépíteni. Pedig a tűzjelző rendszerek nagyon lényeges elemei a biztonságnak és a megelőzésnek. Ennek ellenére sokan csak azért végzik el a szükséges kiépítést, hogy megkapják az épületük használatba vételi engedélyét.

A tűzjelző rendszerek használata minden esetben hasznos. Segítségével jelentősen csökkenthető az anyagi kár, és adott esetben a személyi sérülés is egy-egy épületben. Egy átlagos tűzjelző rendszer egy tűzjelző központból, egy-két tápellátásból, automatikus érzékelőkből, kézi jelzésadókból, hangjelzőkből, fényjelzőkből, valamint tűz- és hibajelző egységből áll.

A tűzjelző rendszerek legváltozatosabb elemei az automatikus érzékelők. A tűzjellemzők alapján sokféle automatikus érzékelő létezik. Mindenki eldöntheti, hogy melyeket építi be a saját tűzjelző rendszerébe. A leggyakrabban használtak a hőérzékelők, a füstérzékelők, a lángérzékelők, illetve a gázérzékelők. Ezeken belül megkülönböztetünk ionizációs, optikai és aspirációs füstérzékelőt, valamint infravörös és ultraibolya lángérzékelőt. Ma már elterjedtek a többfunkciós érzékelők is, melyek több tűzjellemzőre is reagálnak.

Az Elektronika Vonala Vagyonvédelem honlapján részletes leírást találnak az érdeklődők a tűzjelző rendszerek felépítéséről és tulajdonságairól. Sőt, fel is vehetik a kapcsolatot a munkatársakkal a lineelectronic.hu honlapon található elérhetőségek bármelyikén.


hunprobalazs