A vágott virágokat is tudni kell gondozni!

A friss virágok szinte minden elrendezésben gyönyörűen mutatnak, de ha ügyesen gondozzuk őket, szépségüket bizony sokkal hosszabb ideig élvezhetjük, mint gondolnánk. A virágboltban megvásárolt, vagy a kertben szedett friss virágok mindig egy kis természetet varázsolnak otthonunkba, éppen ezért érdemes egy kis odafigyeléssel meghosszabbítani az életüket, hogy aztán tovább gyönyörködhessünk színeikben és illatukban.

[adsense_id=”1″]

Érdemes tudni, hogy a virágot kora reggel vagy estefelé kell szedni, mert ilyenkor a száruk nedvességgel telt, így majd tovább tartanak. A virágokat mindig éles késsel vagy metszőollóval vágjuk le, hogy ne roncsoljuk a szárat. Az éles vágás mentén ugyanis a növények szára több vizet tud felvenni. Ha csak egy mód van rá, akkor inkább bimbós virágokat válasszunk, hogy aztán tovább nyíljanak majd a vázában. A levágott virágokat aztán a lehető legrövidebb időn belül állítsuk vízbe. Amennyiben zöld gallyakat vágunk, akkor ugyancsak ügyeljünk rá, hogy éles metszőollót használjunk, és éles vágást ejtsünk egy kifelé álló rügy fölött.

Vágott virág

Vágott virág

Amikor a levágott szárak levegőt vesznek fel, akkor bizony légbuborékok képződnek, melyeket ha nem távolítunk el, mielőtt a virágot vázába állítanánk, a légbuborékok majd akadályozni fogják a maximális vízfelvételt, ami természetesen megrövidíti a virágok élettartamát. Ennek elkerülése érdekében vágjunk le a szárak végéből 2-4 cm-t, és azonnal merítsük is őket langyos vízbe egészen a virágok nyakáig.

Mindig a lehető leghegyesebb szögben vágjuk le a szárakat, hogy minél nagyobb felületen jusson vízhez a növény. Egy hűvös, világos helyiségben állítsuk a virágokat egy vödör vízbe legalább 2 órára, vagy akár 24 órára. Ilyenkor ügyelni kell, mivel egyes virágok, mint a gerbera vagy a tulipán a vízbemerítés során meggörbülhetnek, ha nem támasztjuk meg őket. A szárakat ilyen esetben tekerjük szorosan újságpapírba.


hunprobalazs