A verbális szörnyetegek, vagyis az idegőrlő kifejezések

A verbális szörnyetegek kifejezést George Orwellnek köszönhetjük. Az olyan kifejezésekre érti ezt, melyek körülményeskedést, úgy is mondhatnánk mások fülének bántását szolgálják.

A teljes szubjektív lista megtekintéséhez kattintson a linkre. Természetesen más és más mindenki számára a zavaró kifejezés, amitől a falra mászik. Az atpszovegiras.hu weboldal marketingírói is összegyűjtötték az őket zavaró kifejezések szubjektív listáját. Lássunk hát párat ezek közül és indoklásukat. Az egyik ilyen kifejezés „A tárgyalás keretében”. Mi a probléma vele? Egy teljesen felesleges szó is szerepel benne, hisz röviden így is mondhatnánk „A tárgyaláson”. Rövid, de tömör. „Érzéstelenítést alkalmaz” vagy csak egyszerűen „érzéstelenít”. Egy újabb töltelékszó, aminek segítségével csak még hosszabb lesz a mondanivaló.

Újabb töltelékszó következik, nem meglepő módon, mégpedig a „foganasítást eszközöl.” Az eddigi kifejezések talán nem is tűntek olyan vészesnek, azonban ennek még a kiejtése is kellemetlen. Egy rendőrségi közleményben elképzelhető, hogy hallunk ilyet, azonban a köznyelvben aligha találkozunk ezzel a kacifántos kifejezéssel. Nos, talán jobb is. „Megrendezésre kerül”. Számos rendezvényt így harangoznak be, holott egyszerűbben a „megrendezik” is elég lenne. Általában akkor használják, ha nem egyértelmű, vagy nem lehet tudni, ki a cselekvő személye. Természetesen ezeket a kifejezéseket bizonyos szituációkban nem csak ajánlott, de szinte kötelező jelleggel használják. Bizonyos szituációkban, szöveg kontextusban ezzel nincs is baj. Így a listát szigorúan úgy kell nézni, hogy valóban egy ember vélemény, tehát szubjektív. Mindenesetre érdekes látni és elgondolkodtató.


hunprobalazs