A világ legdrágább borai

A listát nemrégiben állítottak össze miszerint rangsorolták, hogy melyek a legdrágább borok, melyek ma megvásárolhatóak a világon, ha éppen egy különleges és igen drága itallal szeretnénk koccintani.

A lista elég kemény, amely azt vonja magával, hogy alig csak fel lehet kerülni az egy millió forint alatti árral. Így gondolom mindenki számára világossá vált, hogy egy laza filmezős estén nem ezek a borok közül fognak szürcsölgetni, hacsak nem vagyunk milliárdosok. A harmadik helyre egy francia bor került, melynek értéke 1,94 millió Ft. Ezzel az összeggel mindössze a harmadikhelyre futotta. Ez pedig a Domaine Leroy-Musigny Grand Cru-Cote de Nuits. Ám ezekből a borokból is megkülönböztetnek évjáratszerinti kategóriákat. Ebből konkrétan a 2012-es bizonyul a legjobbnak, melynek az ára egy palackra nézve 3,56 millió Ft. Egon Müller-Scharzhofberger Riesling- Trockenbeerenauslese-Mosel, amely egy német bor. Ez került a második helyre. Az ára 2,72 millió forint. Ennek a bornak a legjobb és legdrágább évjárata 2003-as volt, melynek értéke 4.37 millió Ft/ palack.

Az első helyre úgy gondolom, hogy sokak számára nem lesz meglepő, hogy egy francia bor került. Ugyanis a francia borok mindig is híresek volt a jó minőségükről. Így hát az első helyet a Domaine de la Romanée-Conti-Romanée-Conti Grand Gru-Burgundi bor nyerte el. Amennyiben ebből szeretnénk vásárolni egy palackkal, akkor mindössze 3,93 millió Ft-ra lesz szükségünk. A legjobb és a legdrágább évjáratát 1990-et tartják, melyből egy palack ára eléri a 5,23 millió Ft-ot.  Ezeket a borokat gyakran csak DRC borászatnak emlegetnek, és nagyon sokan a világon a legjobbként emlegetik. Az egész borászat terülte mindössze 1,8 hektár melyről alig 5000 palackbor szokott készülni. Az utóbbi 10-15 évek legjobb burgundi borának tartják, amely 100% pinot noir-ból készül.


hunprobalazs